Leider Lulzsec Australië opgepakt

De leider van het hackerscollectief Lulzsec is opgepakt door de Australische politie. Het gaat om een 24-jarige man die zelf beweert de leider te zijn van het Australische deel van de Lulzsec-hackers.

De man is in Sydney gearresteerd voor het hacken van een overheidswebsite. Hij heeft drie aanklachten aan zijn broek voor ongeoorloofde toegang tot computersystemen. Via een kwetsbaarheid in de website van een lokale overheidsinstantie verleende hij zichzelf toegang en veranderde de interne structuur van de website. 

Online is de man bekend als Aush0k en in het dagelijkse leven werkte hij voor een internationaal bedrijf dat IT-beveiligingsdiensten biedt. Onderzoek door iTnews en SC Magazine wijst uit dat het om Matthew Flannery gaat. Hij zou in zijn werk toegang hebben tot klantinformatie van het bedrijf waar hij voor werkt. Onder die klanten bevinden zich ook overheidsinstellingen.

Werkgever ontkent toegang tot vertrouwelijke informatie

Het bedrijf, Content Security, weerlegt de claim van de politie dat Fannery toegang zou hebben tot gevoelige informatie van klanten. De man zou nog in een proeftijd zitten van drie maanden en geen toegang hebben tot deze data. Toch is hem toegang tot het it-systeem en ook het pand ontzegd totdat er meer duidelijk wordt uit het onderzoek. Tot die tijd behoudt hij nog wel zijn baan. Fannery is nu op borgtocht vrij en moet 15 mei voorkomen.

Lulsec werd vooral bekend door hacks in 2011 op overheidsinstellingen en grote bedrijven als Sony. Eind 2011 zei de groep zichzelf te hebben opgeheven.

Bron: itnews

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: lulzsec, hackers, politie, hackerscollectief, hackersgroepering