abonneren

Klokkenluider krijgt gevangenisstraf na omkoopschandaal Samsung

Een Zuid-Koreaanse politicus is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en het niet meer mogen uitoefenen van zijn beroep. De man heeft afgetapte gesprekken op internet gezet, waaruit corruptiepraktijken van Samsung blijken.

 

Het hoge gerechtshof van Zuid-Korea heeft de politicus Roh Hoe-chan veroordeeld. Deze mag niet meer in overheidsdienst zijn en krijgt daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf. Er zouden communicatiewetten geschonden zijn.

Filter

Hoe-chan trok aan de bel toen hij transcripties van afgetapte conversaties in handen kreeg. De conversaties dateren uit de jaren negentig en betreffen gesprekken tussen Samsung-topmensen zoals voorzitter Lee Kun-hee en zijn zwager. Hij zette ze op internet. Het hof meent nu dat Hoe-chan te ver is gegaan, omdat iedereen bij de informatie kan. Wel prima was geweest wanneer Hoe-chan het via de media gespeeld had, omdat daar een filter op zit. De media zou verantwoordelijke keuzes maken over wat ze publiceren, vindt de rechtbank.

Geen spijt

In 2005 kwam de zaak voor het eerst naar buiten via Hoe-chan. Hij zegt totaal geen spijt te hebben van zijn acties en hij zou het opnieuw naar buiten brengen, zelfs als hij van tevoren wist wat de consequenties van zijn daden zouden zijn.

Een journalist kreeg in 2011 al een voorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn kiezen. De journalist had volgens de rechtbank niet in het publieke belang gehandeld in de manier waarop hij had bericht over de afgetapte privégesprekken.

Omdat de gesprekken illegaal zijn opgenomen door de inlichtingendienst van Zuid-Korea, kunnen ze niet als bewijs fungeren in aanklachten tegen Samsung. In de opnames is te horen hoe Samsung politici, openbaar aanklagers en presidentskandidaten probeert om te kopen.

Bron: Webwereld

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: corruptie, samsung x-file, omkoopschandaal

Nieuws headlines

Laatste reactie