Japanse man veroordeeld voor 3D-wapenbezit

Een 28-jarige Japanse man is in zijn thuisland veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, voor het produceren en bezitten van 3D-geprinte wapens. Het is voor het eerst dat er een straf wordt uitgesproken rond dit schimmige onderwerp.

Aanklagers eisten eigenlijk een straf van drie en een half jaar, maar volgens de verdediging wist de man niet dat zijn acties illegaal waren. De voormalige hogeschool-medewerker deelde echter wel de blauwdrukken online en plaatste ook video's waarop de geweren worden afgeschoten. 

Wapens voor iedereen

"Deze zaak toont aan dat iedereen een 3D-geprint wapen kan maken en er te koop mee kan lopen," bepaalde de rechter. "Het is niet de bedoeling dat deze technologie de Japanse wapenwetten omzeilt." Het zogenaamde ZigZag-revolver kan zes kogels afvuren, voor het geweer herladen moet worden. Vijf pistolen werden in beslag genomen.

3D-geprinte vuurwapens bestaan al langer. De Amerikaanse Cody Wilson debuteerde begin 2013 de 'Liberator' en deelde daarvan ook het ontwerp online. Zo kunnen mensen met een 3D-printer hem zelf namaken. Deze blauwdruk werd binnen enkele dagen maarl iefst 100.000 keer gedownload.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: 3d, prijs