Hotfile maakt zich schuldig aan auteursrechtinbreuk

Een rechtbank in Florida heeft zich uitgesproken over de online opslagdienst Hotfile. Volgens de rechter schendt de dienst wel degelijk auteursrechten. De rechter acht tevens de oprichter persoonlijk verantwoordelijk voor de schade die Hotfile aan de filmindustrie heeft berokkend.

De rechtszaak tegen Hotfile is aangespannen door de MPAA, die handelt namens vijf grote filmmaatschappijen. Het vonnis zelf is nog niet beschikbaar gemaakt; de MPAA heeft slechts een beperkte samenvatting gepubliceerd. Wie Hotfile niet kent: het is mogelijk de dienst te gebruiken om bestanden op te slaan en delen met andere gebruikers. Hotfile wordt, net als Rapidshare, ook veelvuldig gebruikt voor het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde bestanden, zoals muziek en films. Uit de gegevens die de MPAA beschikbaar heeft gesteld blijkt vooralsnog niet of Hotfile zelf aansprakelijk is voor auteursrechtschending, of dat de gebruikers verantwoordelijk worden gesteld. Wel moeten zowel de site als de eigenaar zelf opdraaien voor een schadevergoeding.

Dat Hotfile er door de MPAA uitgepikt is, heeft te maken met de Premium-regeling van de dienst. Wie een populair bestand uploadt krijgt een beloning als dat bestand door veel mensen wordt gedownloadt. Dit zou het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal aanmoedigen. De rechter nam om deze reden geen genoegen met de verdediging van Hotfile, dat de dienst voldoet aan de DMCA-wetgeving. Wel is duidelijk dat Hotfile auteursrechthebbenden de mogelijkheid gaf zonder tussenkomst van de dienst zelf bestanden te verwijderen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: auteursrechten, hotfile