Hackers beschuldigd van datadiefstal Amerikaanse leger

Vier leden van een 'internationale hackersgroepering' zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens het inbreken op computers van het Amerikaanse leger en verschillende gamebedrijven. Daarmee werd tussen de 100 en 200 miljoen dollar aan intellectuele eigendommen en data gestolen.

De hackers kregen onder meer onrechtmatig toegang tot Apache-simulatiesoftware dat het leger gebruikt om helikopterpiloten te trainen, zo leest de aanklacht.

Van Microsoft werd data gestolen rond diens Xbox One-gamesconsole en online Xbox Live-dienst. Van gamesontwikkelaars zijn onder andere vroege versies van Call of Duty: Modern Warfare 3 en Gears of War 3 buitgemaakt. Van werknemers is financiële informatie gestolen, maar niet van de klanten van de bedrijven in kwestie.

Schuld

De vier worden onder meer beschuldigd van computerfraude, identiteitsdiefstal, e-mailfraude, auteursrechtenschending en het stelen van bedrijfsgeheimen. De verdachten zijn tussen de 22 en 18 jaar oud en twee ervan hebben inmiddels schuld bekend.

De advocaten die bij de zaak betrokken zijn geven aan dat datadiefstal telkens vaker voorkomt, en willen met deze zaak het signaal afgeven dat het niet zomaar onschuldige kwajongensstreken betreft. "Hiermee laten we zien dat we Amerika's intellectuele eigendommen beschermen tegen hackers. Men moet niet denken bij datadiefstal buiten handbereik van justitie te zijn." 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: rechtszaak