abonneren

Google verwerkt krap 9000 Nederlandse verwijderingsverzoeken

Google heeft vanuit Nederland bijna 9000 verwijderingsverzoeken ontvangen met betrekking tot meer dan 33.000 URL's, sinds het Europese Hof in mei het vergeetrecht heeft ingesteld. Daarop zijn 10.640 URL's ook daadwerkelijk uit de zoekindex verdwenen.

Door het vergeetrecht mogen burgers bij Google aankloppen, zodra ze willen dat zoekresultaten rond hun persoon worden verwijderd. Vervolgens is het aan Google om te bepalen of de redenen ervoor gegrond zijn. De websites waar de informatie op staat blijven gewoon online, maar komen niet meer bovendrijven op de zoekmachine.

Per verzoek wordt onder meer bekeken of de resultaten verouderd zijn of inderdaad onjuiste informatie bevatten. Ook wordt meegenomen of het zichtbaar houden ervan in het algemeen belang is, bijvoorbeeld wanneer een naam wordt gelinkt aan fraude. 

Voorbeelden

Google presenteert de data in een transparantierapport, waar ook voorbeelden van verzoeken in staan. In het Verenigd Koninkrijk zijn URL's behouden die met naam verwezen naar iemand die ontslagen is wegens seksueel misbruik. In België vroeg iemand om het verwijderen van een link naar een artikel, waarin stond dat hij als minderjarige aan een wedstrijd had deelgenomen. Deze is wel verwijderd. 

In totaal zijn er wereldwijd 171.000 URL's weggehaald uit de zoekmachine en zijn er 238.000 behouden. Google krijgt de meeste verwijderingsverzoeken voor Faceook-URL's: er zijn 3331 links van uit de zoekindex gehaald. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: vergeetrecht

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord