abonneren

Google toch in hoger beroep om machtsmisbruik Shopping

Even leek het er op dat Google zijn Shopping-zoekresultaten zou aanpassen, nadat de Europese Commissie een boete oplegde wegens machtsmisbruik. Nu gaat het bedrijf hierin toch in hoger beroep.

Dat meldt o.a. persbureau Bloomberg vandaag. Wie op Google naar een product zoekt, krijgt eerst resultaten te zien van Google's Shopping-partners. Daarna pas volgen resultaten van andere, onafhankelijke prijsvergelijkers. Google kreeg daarvoor een boete van 2,4 miljard dollar opgelegd.

De Europese Commissie wilde daarnaast dat Google met deze praktijken zou stoppen. Een poosje terug werd duidelijk dat de zoekgigant daarvoor een voorstel zou aandragen. Nu besluit moederbedrijf Alphabet toch in hoger beroep te gaan.

Hulp uit onverwachte hoek

Waarom nu ineens toch? Omdat Intel afgelopen week een soortgelijke zaak won bij het Europese Hof van Justitie. Ook daar was lange tijd sprake van een boete wegens machtsmisbruik. Intel zou pc-fabrikanten kortingen hebben geven op zijn chips, om op die manier een groter marktaandeel te krijgen.

De zaak speelt al in 2009. Door het nieuwste Europese oordeel moet opnieuw bekeken worden of die boete destijds terecht was. Er zou niet voldoende zijn onderzocht of de acties van Intel toen inderdaad ervoor zorgden dat andere chip-aanbieders er onder hebben geleden.

De uitspraak komt precies op tijd voor Google, die hierdoor juridisch sterker in zijn schoenen staat. De verwachting is dan ook dat eventuele aanpassingen aan Google Shopping nog jaren op zich laten wachten.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: google, Juridisch, shopping

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord