Google toch in hoger beroep om machtsmisbruik Shopping

Even leek het er op dat Google zijn Shopping-zoekresultaten zou aanpassen, nadat de Europese Commissie een boete oplegde wegens machtsmisbruik. Nu gaat het bedrijf hierin toch in hoger beroep.

Dat meldt o.a. persbureau Bloomberg vandaag. Wie op Google naar een product zoekt, krijgt eerst resultaten te zien van Google's Shopping-partners. Daarna pas volgen resultaten van andere, onafhankelijke prijsvergelijkers. Google kreeg daarvoor een boete van 2,4 miljard dollar opgelegd.

De Europese Commissie wilde daarnaast dat Google met deze praktijken zou stoppen. Een poosje terug werd duidelijk dat de zoekgigant daarvoor een voorstel zou aandragen. Nu besluit moederbedrijf Alphabet toch in hoger beroep te gaan.

Hulp uit onverwachte hoek

Waarom nu ineens toch? Omdat Intel afgelopen week een soortgelijke zaak won bij het Europese Hof van Justitie. Ook daar was lange tijd sprake van een boete wegens machtsmisbruik. Intel zou pc-fabrikanten kortingen hebben geven op zijn chips, om op die manier een groter marktaandeel te krijgen.

De zaak speelt al in 2009. Door het nieuwste Europese oordeel moet opnieuw bekeken worden of die boete destijds terecht was. Er zou niet voldoende zijn onderzocht of de acties van Intel toen inderdaad ervoor zorgden dat andere chip-aanbieders er onder hebben geleden.

De uitspraak komt precies op tijd voor Google, die hierdoor juridisch sterker in zijn schoenen staat. De verwachting is dan ook dat eventuele aanpassingen aan Google Shopping nog jaren op zich laten wachten.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: google, juridisch, shopping