Google moet torrents weren

De kans is groot dat Google zoektermen als ‘Torrent’, ‘RapidShare’en ‘Megaupload’ moet gaan weren van de instant-zoekresultaten en de automatische aanvulling van zoekwoorden. Dit is door het Franse hof van cassatie besloten.

De Franse belangenorganisatie voor de muziekindustrie SNEP procedeert al sinds 2010 tegen Google om bepaalde zoektermen te weren uit de instant zoekresultaten en automatisch aangevulde zoektermen. Google zou met deze zoekresultaten piraterij faciliteren en de SNEP heeft de rechtbank gevraagd Google op te dragen de drie genoemde zoektermen te censureren.

Bij de lagere rechtbanken heeft de SNEP deze zaak verloren en heeft nu bij het Franse Hof van Cassatie gelijk gekregen. Nu heeft dit Hof de zaak terugverwezen naar de rechtbank voor hoger beroep die een definitieve uitspraak moet doen.

Volgens het Hof is Google niet aansprakelijk voor de schendingen van de auteursrechten door andere websites. Wel heeft Google een verantwoordelijkheid om het voor het publiek minder makkelijk te maken de ongeautoriseerde content te vinden.

Voor Google is de Franse kwestie een principiële zaak. De zoekmachine filtert nu al meer dan een jaar piraterijgevoelige termen in de instant zoekresultaten en de automatisch aanvullingen. Er worden op termen als ‘torrent’ en ‘Rapidshare’ al geen suggesties meer gegeven die de zoeker op ideeën kan brengen. Google verwijdert geen zoekresultaten, de huidige beperkingen leiden nu al tot minder zoekopdrachten voor de gecensureerde termen.

Google vecht de gerechtelijke beslissing aan om zelf de controle te kunnen houden over de gefilterde zoektermen. Als er eenmaal een censuurgebod is, is de kans groot dat er meer zoekwoorden worden toegevoegd of zelfs complete websites.

Bron: Torrenfreak

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Torrents, piraterij