‘Geen kans meer op ACTA in Europa’

Het ACTA-verdrag zal niet meer getoetst worden door het Europese Hof van Justitie. Dat is namelijk onzinnig, want er is volgens de Europese Commissie geen realistische kans dat ACTA nog wordt aangenomen door de Europese Raad en het Parlement.

Het verzoek voor het toetsen van Anti-Counterfeiting Trade Agreement is ingetrokken door de Europese Commissie. Een woordvoerder heeft dat laten weten (zie onderstaande video). In mei 2012 vroeg de Europese Commissie een toetsing door het Europese Hof aan, om te weten te komen of de ACTA in overeenstemming was met de EU-verdragen en dan met name het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

Het Europese Parlement was tegen de toetsing en heeft ACTA in een stemming ook verworpen. Omdat er nu “geen realistische kans meer is dat ACTA nog wordt aangenomen door het Europese Parlement en de Europese Raad”, heeft toetsing door het Hof geen zin meer. Dat heeft de woordvoerder gezegd.

Historie

ACTA is een verdrag dat nog altijd wel gesteund wordt door onder andere Japan en de Verenigde Staten. Het idee achter ACTA is om handel in namaakartikelen te voorkomen en piraterij op internet aan te pakken. Er ontstond veel protest tegen het verdrag, omdat het de burgerrechten ernstig zou aantasten. Ook werd er geheimzinnig gedaan over ACTA en de onderhandelingen er omheen, wat op verzet stuitte. Het Europarlement heeft tegen ACTA gestemd en de Nederlandse Tweede Kamer ook. 

Bron: Tweakers

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: europa, downloadverbod, piracy, europese unie, acta, europese parlement, anti-piraterij