abonneren

Europa wil geen uitstel netneutraliteit meer zien van Kroes

Europese netneutraliteit moet er komen en wel snel als het aan het Europese Parlement ligt. Er zijn dinsdag twee resoluties aangenomen om dat voor elkaar te krijgen.

Dinsdagmiddag rond de klok van twaalf is er gestemd over twee resoluties. De eerste omvat het oproepen van Eurocommissaris Kroes om met wetgeving te komen waarmee de Europese Netneutraliteit gewaarborgd wordt.

De tweede resolutie die is aangenomen vraagt om ‘passende regelgeving’. In deze resolutie staat ook een definitie van netneutraliteit zoals die in Europa zou moeten gelden. Deze definitie luidt:

"Aanbieders van internetdiensten mogen de mogelijkheid voor personen om een dienst te benutten teneinde inhoud, toepassingen of diensten van hun keuze – ongeacht bron of doel - te gebruiken, te verzenden, te ontvangen of aan te bieden, niet blokkeren, aan discriminatie onderwerpen, belemmeren of reduceren. Ook niet door middel van prijsstelling."

Internetdiensten mogen dus niet afgeknepen of geblokkeerd worden en er mag ook geen extra geld gevraagd worden voor die diensten. Zo zouden telecomproviders dus bijvoorbeeld niet WhatsApp mogen tegenwerken of er extra geld aan verdienen. Dat voornemen hadden de Nederlandse telecomleveranciers eerder wel.

Geduld op

Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks is de terughoudende houding van Neelie Kroes zat. Sargentini zegt dat het afknijpen en blokkeren van internetdiensten door met name telecomproviders nu veel te vaak gebeurt. "Het Europarlement maakt nu duidelijk dat het geduld op is. Kroes moet eindelijk met een wetsvoorstel komen dat de netneutraliteit waarborgt."

Prematuur

Eurocommissaris Kroes heeft eerder aangegeven dat ze Europese wetgeving voor netneutraliteit overbodig vindt. In Nederland is er overigens al wetgeving op dit gebied, maar volgens Sargentini is dat niet genoeg. De netneutraliteit zou pas gewaarborgd zijn wanneer er ook Europese regelgeving is. Anders zou ook de Nederlandse wetgeving wel eens het onderspit kunnen delven. Het Europese Parlement blijkt het gezien de stemming van dinsdag met haar eens te zijn.

Vooruit met de geit

Hoewel Kroes de Nederlandse wet op netneutraliteit prematuur vond, zei ze onlangs wel in een antwoord op vragen van Sargentini dat internet “een open platform moet zijn waarop alle aanbieders, ook kleine en nieuwe aanbieders, kunnen innoveren”. Netneutraliteit zou dat ook volgens Kroes ondersteunen.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Neelie Kroes, europarlementariër, Netneutraliteit, judith sargentini, Eurocommissaris