eBook-kartel Apple lijkt voorbij

Het lijkt erop dat er een einde komt aan de omstreden prijsafspraken tussen Apple en de uitgeefwereld. De i-fabrikant zal een schikking treffen met het Amerikaanse Ministerie van Justitie en de markt weer opengooien om eerlijke concurrentie toe te staan.

Volgens Reuters zal Apple binnen enkele weken een schikking met de US Justice Department rond hebben. Apple heeft enkele jaren geleden met de grootste Amerikaanse uitgeverijen een speciale afspraak gemaakt, "most favoured nation" geheten. Dit hield in dat uitgevers zelf een prijs konden bepalen voor hun ebooks, waarbij 30 procent van de inkomsten afgestaan werd aan Apple. Ditzelfde prijsmodel hanteert Apple ook voor applicaties in de App Store.

Uitgeverijen mochten vervolgens hun ebooks niet goedkoper aanbieden aan concurrerende ebookretailers, zoals Amazon.com en Barnes&Noble. Deze protesteerden hevig tegen deze gang van zaken, omdat normaliter gewerkt wordt met een 'wholesale'-prijsmodel waarin uitgeverijen hun ebooks verkopen aan retailers, die vervolgens hun eigen prijs konden bepalen.

Dat er nu een einde aan de "most favoured nation"-deal komt zal zwaar vallen bij uitgeverijen als Simon&Schuster, Pearson en HarperCollins, die bang zijn dat het "wholesale"-model ervoor zorgt dat de consument gewend raakt aan goedkope ebooks. Amazon zal vermoedelijk het meeste profiteren van het "wholesale"-model: analisten verwachten dat de omzet zal stijgen naar $1,1 miljard dit jaar en zelfs $1,6 miljard in 2013.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: ebooks