abonneren

CPB aan Google: transparanter beleid of boete betalen

Het College bescherming persoonsgegevens (CPB) heeft Google een dwangsom opgelegd van 15 miljoen euro, omdat de manier waarop de zoekgigant massaal informatie verzameld van zijn gebruikers in strijd is met de wet.

Dat bedrag moet betaald worden zodra Google vanaf februari 2015 niet is meegegaan met verbetervoorstellen van het CPB. Zo wil het College dat Google-gebruikers een toestemmingsscherm voorgeschoteld krijgen, zodra ze diensten van het bedrijf gebruiken. Daarop moet 'ondubbelzinning' duidelijk worden welke informatie Google zoal van ze verzameld, zoals locatiegegevens en zoekopdrachten. 

Tevens moet het privacybeleid 'helder en consistent' zijn, zodat mensen weten wat Google precies met die informatie doet. Er moet ook duidelijk worden dat You Tube bij Google hoort, maar dat is al iets waar Google YouTube-gebruikers tegenwoordig op wijst.

Teleurgesteld

“Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen. Dit loopt al sinds 2012 en wij hopen dat ons geduld niet langer op de proef gesteld zal worden”, zegt CPB-voorzitter Jacob Kohnstamm.

Kohnstamm wijst er daarbij op dat Google niet alleen informatie verzameld van mensen met een Google-account, maar van iedereen die de zoekmachine gebruikt. Zonder dat ze daar voldoende van op de hoogte zijn.

Tegenover Nu.nl stelt Google 'teleurgesteld' te zijn in het CPB, omdat Google onlangs nog nieuwe plannen heeft voorgelegd aan Europese privacytoezichthouders. Het CPB weet nog niet of de maatregelen die daar in staan de huidige overtredingen beëindigen. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: cpb

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord