'Boete voor Google wegens prijsvergelijker in zoekresultaten'

Google hangt een boete van meer dan een miljard boven het hoofd vanwege de prijsvergelijker in zijn zoekmachine. Volgens de Europese Commissie worden de aanbiedingen in het Shopping-kanaal voorgetrokken, en daar hebben andere vergelijkingssites last van.

Dat schrijft The Financial Times vandaag. Wie op Google zoekt naar een product, krijgt bovenaan altijd gelijk resultaten van Google Shopping te zien. Pas daaronder volgen de reguliere zoekresultaten, waar een prijsvergelijker als Kieskeurig bijvoorbeeld opduikt. Google-gebruikers moeten daarvoor wel een flink eind omlaag scrollen. De meesten zullen die moeite niet nemen.

De zaak loopt al jaren en vorig jaar haalde Google nog fel uit naar de Europese Commissie. Volgens Google overschat de EC de rol die Google speelt in het online shopping-patroon van mensen. Er zijn veel grotere spelers, zoals Amazon. Het enige wat Google zou doen, is consumenten simpelweg op alternatieven wijzen. Op de nieuwe ontwikkelingen hebben beide partijen nog niet gereageerd.

Machtsmisbruik

Het is niet de enige zaak die tussen de Europese Commissie en Google speelt. Zo wordt ook al een tijdje onderzocht of er sprake is van machtsmisbruik op het Android-platform. Android wordt standaard geleverd met veel apps van Google zelf, de standaard zoekmachine is Google, Chrome de standaard browser, en ga zo maar door.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: android, google, ec