Apple mag iPhone 4S blijven verkopen

Apple mag de iPhone 4S in Nederland blijven verkopen. Deze uitspraak deed een rechter gisteren in Den Haag, naar aanleiding van een aanklacht door Samsung. De Koreaanse gigant claimt dat Apple inbreuk maakt op 3G-patenten van het bedrijf, maar de rechter ging hier niet in mee.

Samsung wilde de verkoop van de iPhone 4S in Nederland verbieden en eiste royalties voor elk verkochte exemplaar. Apple zou namelijk 3G-patenten schenden die aan Samsung toebehoren, maar de rechter vond dit onzin. Samsung heeft een licentiedeal getekend met Qualcomm, die de 3G-chip aan Apple levert. Samsung beweerde dat de licentie niet van toepassing was op derde partijen als Apple, maar volgens de rechter stond duidelijk in de contracten dat de licentie ook geldig was voor 'elke klant' van Qualcomm. Apple zou daarom gewoon recht hebben op het gebruik van de chip. 

Overigens is de kous nog niet helemaal af. De Qualcomm-chip wordt weliswaar gebruikt in de iPhone 4S, maar eerdere iPhones en iPads maken gebruik van chips van Intel en Infineon. Apple zal nog wel moeten bewijzen dat het ook voor deze 3G-chips geen licentiekosten schuldig is, maar een verkoopverbod zal sowieso niet afgedwongen worden, aldus de rechter. Die vindt een verkoopverbod een onrechtvaardig hoog middel om licentie-onderhandelingen af te dwingen. Daar komt ook nog eens bij, dat patenthouders bij 3G-techniek verplicht zijn andere bedrijven op een 'eerlijke, redelijke en niet-discriminerende manier' toegang te geven tot de patenten.

Extra vervelend voor Samsung: de Europese Commissie heeft inmiddels aangegeven te willen onderzoeken of Samsung geen misbruik maakt van zijn machtspositie in patenten.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: