Apple maakte illegale prijsafspraken e-books

De rechter heeft geoordeeld dat Apple illegale prijsafspraken heeft gemaakt voor e-books. Apple werd ervan beschuldigd de prijzen voor e-books bewust hoog te hebben gehouden en de New Yorkse rechter acht dit bewezen. Dit deed het bedrijf in samenwerking met vijf grote uitgeverijen maar die schikten de zaak al eerder voor tientallen miljoenen dollars.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie spande de zaak aan tegen Apple en vijf grote uitgeverijen. De uitgeverijen zagen de bui wellicht al hangen en schikten voor 166 miljoen dollar. Apple ontkent prijsafspraken te hebben gemaakt. Apple zou met de uitgeverijen hebben afgesproken de prijzen van e-books te verhogen. Waar de e-books op Amazon.com eerst nog voor 9,99 dollar te koop waren, werd dat na de verluidde prijsafspraken 12,99 of zelfs 14,99 dollar. Amazon zou nu een marktaandeel in de markt voor e-books hebben van 65%, daarna volgt Barnes & Noble met 20% en Apple zou een marktaandeel van nog geen 10% hebben. Zonder de centrale rol van Apple in het geheel, hadden de uitgeverijen de prijzen niet op deze manieren hebben laten stijgen, oordeelde de rechter.

 E-books niet goedkoper door uitspraak

Ball Baer, hoofd antitrust van het Amerikaanse Ministerie van Justitie geeft aan dat de uitspraak een belangrijke stap is in het herstellen van de schade die Apples illegale acties hebben veroorzaakt. Een lagere prijs zullen we nu niet hoeven te verwachten, want de afspraken gelden al niet meer nadat de uitgeverijen in een eerdere zaak geschikt hebben.

 Apple in hoger beroep

Er volgt nog een apart proces om na te gaan wat de schadevergoeding wordt die Apple moet betalen. Apple zou door zijn actie de consumenten hebben gedupeerd voor honderden miljoenen dollars, dus de schadevergoeding zal waarschijnlijk van dien aard zijn. Apple zelf ontkent prijsafspraken te hebben gemaakt en geeft aan dat het bedrijf met de iBookstore in 2010 de markt juist heeft geïnnoveerd en het monopolie van Amazon heeft doorbroken.  Apple gaat dan ook in hoger beroep, want het is zich van geen kwaad bewust. Toch heeft Apple eerder eenzelfde soort zaak geschikt met de Europese Commissie terwijl het claimde geen schuld te hebben.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten