Apple en Microsoft misbruiken patenten

Hoewel de patentenoorlog vooral rond smartphones wordt uitgevochten, blijken concurrerende fabrikanten soms toch samen te kunnen werken. Apple, Microsoft, RIM, Sony en Ericsson hebben een gezamenlijk patentbedrijf opgezet dat ze gebruiken om achter Google aan te gaan.

In 2009 ging het Canadese technologiebedrijf Nortel failliet. Onder de boedel waren ongeveer 6000 patenten. Na een veiling trokken Apple, Microsoft en enkele andere bedrijven vorig jaar aan het langste eind. Google verloor na een (te) mager bod van $900 miljoen. Wat het zoekbedrijf al vreesde, is nu waarheid geworden: de patenten worden door Apple en Microsoft ingezet om Google en zijn partners te frustreren.

Wired onderzocht waar de patenten terecht zijn gekomen, met een opvallende uitkomst. Hoewel Apple, Microsoft, RIM, Sony en Ericsson tijdens de Nortel-veiling nog tegen elkaar opboden, hebben ze naderhand alle patenten bij elkaar geveegd. Na het verdelen van 2000 stuks zijn 4000 patenten bij Rockstar Consortium neergelegd. Daar werkt een technisch team aan het reverse engineeren van producten van de concurrentie, om te kijken welke van de 4000 patenten ze kunnen gebruiken om onder andere Google, HTC en Samsung te frustreren. Nortel bezat belangrijke patenten voor 4G-netwerken (LTE), waardoor Apple en Microsoft een grote troef in handen hebben om smartphoneontwikkeling van HTC en Samsung te blokkeren of er in ieder geval geld aan te verdienen.

Illegale patentenoorlog

Wat Rockstar Consortium doet is maar deels legaal. Bij de verkoop van de Nortel-patenten heeft de Amerikaanse overheid onderzoek gedaan naar potentieel misbruik ervan. Daaruit werd geconcludeerd dat de bedrijven netjes hadden geregeld dat concurrenten gebruik zouden mogen maken van de gepatenteerde technologieën. De patenten werden na het onderzoek echter al snel verdeeld en Rockstar Consortium zegt zich niet te hoeven houden aan eerder gemaakte afspraken. Aan de patentenoorlog komt voorlopig dus nog geen einde.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten