abonneren

57% PC-gebruikers heeft illegale software

Meer dan de helft van de PC-gebruikers wereldwijd gebruikt illegale software. Belangenclub BSA onderzocht softwarepiraterij en komt met indrukwekkende getallen.

De Business Software Alliance (BSA) is een samenwerkingsverband van grote softwarefabrikanten, zoals Adobe, Apple en Microsoft. Hoewel iedereen wel weet dat het gratis downloaden van Microsoft Windows of Adobe Photoshop illegaal is, doen veel mensen dat toch. De BSA gaat gewoonlijk niet achter thuisgebruikers aan, maar richt zich eerder op bedrijven die niet netjes hun licenties kopen. Door een jaarlijks onderzoek naar het gebruik van illegale software wil de BSA toch ook de aandacht van de consument te pakken krijgen. In het onderzoek staan daarom een aantal aansprekende getallen.

Wereldwijd werd in 2011 door 57% van de PC-gebruikers illegale software gebruikt. Dat hoge percentage wordt echter vooral veroorzaakt door opkomende economieën, zoals China, waar maar liefst 77% van de software illegaal is. Per computer wordt in China gemiddeld $ 8,89 uitgegeven aan legale software – in andere opkomende markten is dat vier keer zo veel. In Nederland doen we het relatief goed. 27% van de geïnstalleerde software in Nederland is illegaal, wat zorgt voor een commercieel verlies van € 463 miljoen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van softwarefabrikanten, dus een belang om de cijfers af te zwakken hebben ze niet. Er wordt dan ook vooral aandacht gegenereerd voor BSA-initiatieven als Baas aan de Beurt, een verkliksite voor wie op zijn werkplek illegale software moet gebruiken.

Bron: BSA

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: Software, Bsa

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord