15-jarige opgepakt na 259 hacks

De Oostenrijkse politie heeft een 15-jarige hacker opgepakt. De scholier heeft tussen januari en maart 259 websites gehackt en gevoelige informatie gepubliceerd.

Onder de naam ACK!3STX is een 15-jarige uit Oostenrijk op zoek gegaan naar kwetsbare sites en databases. Op een hackerforum schepte hij vervolgens op over de hacks en schopte hij het binnen enkele maanden tot de top 50 van de 2000 hackende leden. Welke sites werden gehackt is niet bekend gemaakt, omdat het onderzoek nog aan de gang is. Wel is bekend dat de jongen via Twitter links naar gehackte informatie publiceerde.

De Oostenrijkse landelijke politie kwam de hacker op het spoor nadat hij een systeem van de politie had gehackt. Hoewel gebruik werd gemaakt van (niet nader toegelichte) anonimiseertools, kon bij een van de aanvallen het ip-adres van de hacker worden onderschept. Nadat meerdere aangevallen bedrijven hadden geklaagd is de hacker getraceerd en opgepakt. Hoewel het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken begrijpt dat de scholier niet als zware crimineel wordt gezien, benadrukt de minister dat het delict niet onbestraft gelaten wordt: “Hoewel het een kwajongensstreek lijkt, is deze hack geen triviaal delict.”

Bron: ZDNet Zero Day blog

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: hackers