abonneren

Foscam FI9821W

Ben je benieuwd wat je katten uitspoken wanneer je niet thuis bent, of wil je graag de babykamer op afstand in de gaten houden? Koop dan een ip-camera, zoals deze Foscam.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • prima beeldkwaliteit
  • pan/tilt/zoom-functionaliteit
  • enorm veel mogelijkheden
  • Minpunten
  • installatie kan soepeler
  • geen eigen mobiele apps

Ongeveer een jaar geleden deden we een serieuze poging om een ip-camera van Foscam aan de gang te krijgen, maar rampzalige software deed ‘m de das om. Foscam heeft zich deze kritiek ten harte genomen en de FI9821W zet forse stappen vooruit. De ip-camera, verkrijgbaar in zwart of wit, oogt vriendelijk. Aan de achterzijde zien we een stroomaansluiting, ethernetpoort, sd-slot, aansluiting voor wifi-antenne en twee audio-poorten (één in, één uit).

Hoewel deze ip-camera ingebouwde wifi heeft, wordt het installeren van de camera alleen ondersteund als je ‘m eerst via ethernet verbindt. Vervolgens start je een wat ouderwetse wizard op die de Foscam (als alles goed gaat) automatisch detecteert. In ons geval heeft de camera een ip-adres dat absoluut niet in de ip-reeks van ons thuisnetwerk past, dus kiezen we voor dhcp en herstarten de camera. Het duurt vervolgens enkele minuten voor de camera weer opduikt in het lijstje en we het administratiepaneel kunnen openen, maar het werkt in ieder geval wel.

In het administratiepaneel vinden we een veelvoud aan mogelijkheden die een duurdere ip-camera niet zouden misstaan. We melden de FI9821W eerst aan op wifi, al werkt dit slechts voor één van onze twee testnetwerken, omdat Foscam de invoer van de wpa2-sleutel de tekens ‘&’ en ‘=’ niet ondersteund. Een kleine, onschuldige, doch in ons geval wat vervelende bug. Nadat we de ip-camera losgekoppeld hebben van ethernet en herstart hebben hebben we een draadloze verbinding.

De software is zoals gezegd enorm verbeterd. Voorheen werkte Foscam met gebrekkige ActiveX-controls (Internet Explorer) of QuickTime-plugins (Chrome, Firefox, Safari) waardoor de camera lastig te bedienen was en niet zelden een rampzalig beeld voorschotelde. Plugins zijn nog steeds nodig, maar de camera werkt nu als een zonnetje en reageert supersnel op pan/tilt-opdrachten. Bij het bedienen onder Chrome ontdekken we geen minpunten meer.

We kunnen de tijd synchroniseren met ntp-servers, bewakingsmomenten instellen (waarbij beelden op sd-kaart of ftp worden opgeslagen), infrarood in- en uitschakelen, de camera volgens een vast patroon de ruimte laten doorlopen, et cetera. De beeldkwaliteit in de hd-resolutie is om je vingers bij af te likken: haarscherp, weinig beeldartefacten en redelijk nauwkeurige kleuren bij normaal licht. Dat hebben we wel eens anders gezien!

Deze Foscam streamt niet langer via mjpeg maar via h.264 streamt. Het voordeel is de hoge beeldkwaliteit bij een lage bitrate, het nadeel is dat veel apps voor Android en iPhone de camera niet herkennen. Wij testen de ip-camera met Foscam Viewer en LiveCams Pro voor iPhone, die beiden netjes werken, maar we zouden het op prijs stellen als Foscam zelf ook een fatsoenlijke app zou ontwikkelen. Wie de ip-camera van buiten het eigen thuisnetwerk wil benaderen: de poorten voor http en streaming zijn naar wens in te stellen, zodat je port forwarding eenvoudig in je router kunt aanpassen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, IP-camera's

Tags: Ip-camera's