}
abonneren

De beste beveiligingscamera's getest

beste beveiligingscamera's

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Op de volgende pagina: Foscam en Axis

Foscam FI9900P

beste beveiligingscamera's

De FI9900P van Foscam gaat al even mee, maar is nog altijd een populaire keuze. Uit de voet van deze draadloze full-hd-bewakingscamera (1080p/25fps) loopt een dikke, niet-verwisselbare kabel met aan het uiteinde alle aansluitingen: video- en audiotulpstekkers, ethernet, resetknop en externe voeding. Om dit gedeelte waterdicht te bevestigen, is een apart verkrijgbare Foscam FAB99 ‘waterproof junction box’ nodig.

Op de camera zelf zit nog een koperen schroef waarop je de meegeleverde positioneerbare wifi-antenne monteert. De FI9900P is verkrijgbaar met twee soorten lenzen: 2,8mm met 104graden-kijkhoek of 4,0mm met 70graden-kijkhoek. Wij testen de eerste variant.

De ingebruikname kan op verschillende manieren gebeuren, maar aangeraden wordt die initieel uit te voeren via de ethernetverbinding en de Foscam-app voor iOS of Android. Die is helaas louter Engelstalig. Je dient eerst een account aan te maken via ‘Sign Up’.

Het volstaat om een e-mailadres in te vullen en een wachtwoord te kiezen. Je krijgt dan een bevestigingse-mail en zodra je de link daarin aanklikt, kun je starten met de cameraconfiguratie. Klik op het plusteken en scan de qr-code die je terugvindt op een sticker. Na enkele seconden is de FI9900P gebruiksklaar. Eenvoudiger kan bijna niet.

Voordat je daadwerkelijk beelden kunt bekijken, dien je eerst een gebruikersnaam en wachtwoord te configureren zodat de camera niet zomaar voor iedereen toegankelijk is. Deze gegevens moeten voldoen aan minimumvereisten inzake veiligheid. Simpelweg ‘admin’ mag je bijvoorbeeld niet gebruiken. De app raadt ook expliciet aan om het wachtwoord regelmatig te wijzigen. Kijk, zo hoort het!

De mobiele app toont al je Foscam-camera’s, laat zien of ze online zijn, hoeveel bandbreedte ze verbruiken en geeft (uitschakelbare) waarschuwingen bij beweging. Je kunt per camera het actuele beeld oproepen en allerlei opties wijzigen, zoals de helderheid, nachtzicht, kijkrichting et cetera.

Daarnaast maak je manueel foto’s of start je opnames en bewaar je ze. Via het ‘Settings’-menu regel je zaken als de wifi-verbinding, de gebruikerstoegang, het volgens een schema in- en uitschakelen van het nachtzicht, het instellen van automatische opnames bij bewegingsdetectie en het in- of uitschakelen van de hdr-optie.

Foscam FI9900P Outdoor 1080P HD Wireless IP Camera

Prijs: € 129,95
Website: foscam.nl
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Eenvoudige installatie
 • Goede beeldkwaliteit
 • Grote afstand bewegingsdetectie
 • Minpunten
 • Engelstalige app
 • Windows-plug-in nodig voor browsergebruik

Foscam FI9928P

beste beveiligingscamera's

De FI9928P is een full-hd- (1080p/25fps), ‘pan-tilt-zoom’- oftewel ptz-buitencamera met fast ethernet en 802.11b/g/n-wifi. Deze camera is heel wat groter en zwaarder dan de Foscam FI9900P, maar ook hier lopen alle kabels uit de zeer stevige voet en heb je een aparte montagedoos nodig om ze waterdicht te bevestigen (Foscam FAB28).

De koperen schroef voor de apart te monteren positioneerbare wifi-antenne bevindt zich op de achterkant van de voet. Rond de lens bevinden zich zes ir-lampen die in het duister tot zestig meter ver schijnen. Drie lampen schijnen dichtbij, drie andere de verte in. Ze richten zich daarbij automatisch naar de gebruikte lensfocus, die je via de app of web-interface instelt op dichtbij of veraf.

De ingebruikname en het beheer werken hetzelfde als bij de FI9900P. De FI9928P biedt wel extra mogelijkheden, zoals de mechanische ptz-functie, die je in de app bedient met een virtuele cursor die zich onder het camerabeeld bevindt. De maximale pan/tilt-hoek is 355 graden horizontaal en 90 graden verticaal. Met één druk zet je de camera desgewenst terug in zijn normale rustpositie.

Wil je de camera via de ingebouwde web-interface op de klassieke manier benaderen, dan speur je hem op met het apart te downloaden Foscam IP Camera Tool (‘Equipment Search Tool’) voor Windows of macOS. Dit werkt met een aparte plug-in en is in tegenstelling tot de app ook in het Nederlands beschikbaar. Om de camera daarna ip-klaar te maken, dien je een wizard te doorlopen waarin je zaken als ntp, dhcp en wifi configureert. Daarna worden geavanceerde instellingen beschikbaar, zoals de ‘cruise’- en ‘patrouille’-opties voor de gemotoriseerde pan/tilt-functie, waarbij de camera automatisch een bepaald gebied bestrijkt, het wijzigen van de standaard of ‘guard’-positie van de lens en het configureren van de opslaglocaties voor snapshots en video’s.

Ook de standaardresolutie wijzigen kan alleen via de web-interface en niet via de app, waar die blijkbaar automatisch is ingesteld op 720p/25fps. Dat is ook het geval in de web-interface, maar daarnaast kun je 1080p/25fps als maximumresolutie kiezen. De camera kan de resolutie optioneel automatisch aanpassen aan de beschikbare bandbreedte.

Foscam heeft een eigen cloudservice waarmee je de camera’s van dit merk overal veilig via het internet beheert en gebruikt. Tegen betaling bewaar je daar ook alarmvideo’s tot zeven dagen oud. Die optionele dienst is geïntegreerd in de mobiele app en werkt met dezelfde accountgegevens. De cloudservice kost 4,99 dollar per maand (met één gratis probeermaand) en als je voor een volledig jaar intekent, is er een kortingsprijs van 39,99 dollar.

Foscam FI9928P 1080P PTZ Dome

Prijs: € 319,95
Website: foscam.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Eenvoudige installatie
 • Goede beeldkwaliteit
 • Grote afstand bewegingsdetectie
 • Minpunten
 • Engelstalige app
 • Windows-plug-in nodig voor browsergebruik

Axis P3227-LVE

beste beveiligingscamera's

Voor wie op zoek is naar een geschikte camera in het hogere segment, hebben we ook de Axis P3227-LVE onder handen genomen. Hij is fors duurder dan de besproken modellen (1100 euro), dus valt hij buiten de vergelijkende test. Deze bolvormige, vandaalresistente bewakingscamera heeft een ingebouwde resolutie van 5 megapixel en neemt video op tot 1152p/30fps bij een 16:9-beeldverhouding of zelfs 1728p/30fps bij een 4:3-beeldverhouding.

Let wel: hoe hoger de resolutie, hoe méér dataverbruik, al probeert Axis de benodigde bandbreedte wel zo veel mogelijk te temperen met behulp van zijn bedrijfseigen Zipstream-technologie. In de hoogste resolutie is de geschatte opslag 4 à 8 GB per dag en bedraagt de benodigde bandbreedte 250 à 350 Kbit/s. De standaard ingestelde videoresolutie voor de eerste stream is 1080p/15fps en verbruikt 2 à 4 GB per dag, met een geschatte benodigde bandbreedte van 180 à 230 Kbit/s.

De tweede stream staat standaard op 640 x 360 pixels bij 5 fps, wat slechts 180 à 330 MB per dag verbruikt, met een geschatte benodigde bandbreedte van 16 à 18 Kbit/s. Het protocol Axis Mobile Streaming is eveneens standaard ingeschakeld en verbetert de weergave voor ‘thumbnails’ en mobiele apps.

De P3227 is geschikt voor installatie buiten volgens de IP66-, NEMA 4X- en IK10-normen. Die laatste norm slaat op de impactbestendigheid van de kast. Dankzij de poe-compatibiliteit volstaat één aansluitkabel. Omwille van de vandaalbestendige behuizing is de montage een heel karwei, maar Axis levert alles mee wat je nodig hebt om de P3227 netjes tegen een wand of aan het plafond te bevestigen, waaronder een boorsjabloon en een apart te monteren zonnekap. Ook de torx-schroevendraaier (tr20) om de behuizing te openen zodat je de ethernetkabel en wandplaat kunt bevestigen, zit netjes in de doos. Beelden kunnen worden bewaard op een te monteren micro-sd-kaartje of een netwerkshare.

Als je naar de (helaas Engelstalige) web-interface surft, dien je allereest veilige inloggegevens te configureren. Meerdere Axis-camera’s beheer je met Axis Companion, beschikbaar voor pc, Android en iOS (ook in het Nederlands). De download is gratis na voorafgaande registratie. Je beheert er tot zestien Axis-camera’s mee, ook op afstand via een beveiligde cloudverbinding.

Heb je behoefte aan méér, dan kan dat na betaling met de uitgebreidere Axis Camera Station-software. Axis heeft daarnaast nog allerlei gespecialiseerde bewakingssoftware, bijvoorbeeld een virtuele ‘trip wire’-toepassing of een app die automatisch bezoekers telt op basis van camerabeelden. Het bedrijf verkoopt daarnaast allerlei onderdelen die de inzetbaarheid van deze camera verhogen, bijvoorbeeld voor bevestiging aan een paal.

Conclusie

Alle ip-camera’s presteren goed tot zeer goed, maar de Foscam FI9928P presteert uitstekend. Dat apparaat is weliswaar wat duurder dan de overige modellen in de test, maar steekt daar dan ook met kop en schouders bovenuit. De eenvoudige installatie, zijn goede beeldkwaliteit en prima bewegingsdetectie over grote afstand maken van hem de onbetwiste winnaar van deze test. De Eminent EM6355 is vanwege zijn relatief lage prijs en toch zeer fatsoenlijke prestaties de Slimme koop van deze test.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, IP-camera's

Tags: Beveiligingscamera, Dlink, Eminent, foscam

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI