D-Link Cloud Camera 5000

Wil je 24 uur per dag weten wat er zich in je huis of kantoor afspeelt? Dan is de Cloud Camera 5000 van D-Link geen slechte keuze, zeker wanneer je geen zin hebt in installatieproblemen.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • eenvoudige installatie
  • bediening via apps en website
  • pan/tilt/zoom en infrarood
  • Minpunten
  • commando’s komen traag door
  • lawaaiige en schokkerige pan/tilt

We hebben al redelijk wat ip-camera’s getest, maar zelden verloopt de installatie zo soepel als bij de modellen van D-Link. De Cloud Camera 5000 (DSC-5222L) is geen uitzondering. De meegeleverde wizard werkt op zowel Windows als OS X snel en efficiënt. In een paar stappen hebben we de ip-camera op ons draadloze netwerk aangemeld en gekoppeld aan een D-Link Cloud-login. Heb je een router die wps ondersteunt, dan kan je de Cloud Camera in één keer in je netwerk hangen.

Het is op de afbeelding eigenlijk al te zien, maar we praten hier over een topmodel uit de reeks ip-camera’s. Pan, tilt, zoom en nachtzicht worden ondersteund, zodat je vrijwel de gehele ruimte in de gaten kunt houden. De nachtverlichting werkt met infraroodlampjes die alles tot op 5 meter kunnen verlichten. De camera neemt op in hd-resolutie (1280x720, 30fps) en ondersteunt het h.264-formaat, zodat streams niet te omvangrijk worden.

Zoals gezegd kan je de camera op afstand bedienen via mydlink.com of de iPhone- of Android-app. Dit werkt probleemloos: geen geklooi met port forwarding of speciale plugins, in tegenstelling tot veel concurrenten. De interface van de apps is clean en duidelijk: met pijltjes kan je de camera bewegen, er is een zoomslider (tot 4x) voor digitale zoom en een speakericoontje om het geluid uit te schakelen. Let wel, de camera reageert wat traag op commando’s, waarschijnlijk omdat alle data eerst via de D-Link Cloud-servers gaan.

Het beheren van de camera zal geen probleem zijn voor iedereen die ooit een D-Link interface heeft gezien. Opties zijn duidelijk weergegeven. Je kunt meerdere profielen instellen, met bepaalde resoluties en mogelijkheden. Het opnemen van beelden gaat naar micro-sd in de ip-camera zelf – niet echt veilig, aangezien een dief dit kaartje zou kunnen verwijderen. Beter is de optie om naar een ftp-server op te nemen. Hoewel het nergens genoemd wordt, is deze Cloud Camera compatibel met Synology Surveillance Station; heb je een Synology-nas, dan is dit een mooie extra.

De beeldkwaliteit van de DSC-5222L is ruim in orde. Haarscherpe beelden zal de camera niet opleveren, maar er is inderdaad een duidelijk verschil in scherpte te zien tussen deze camera en zijn vga-voorgangers. Bij daglicht levert de camera nette kleuren, zodra het donker wordt en infrarood aanspring zal je het met zwart-wit moeten doen. Eigenlijk is het grootste nadeel dat pan/tilt redelijk wat lawaai maakt; iemand ongemerkt bespioneren kan dus alleen als je de camera zelf met rust laat.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, IP-camera's

Tags: ip-camera, d-link