Zo gebruik je Begeleide toegang op iOS

Soms wil je heel even je tablet of telefoon aan een kind geven, zodat hij of zij even een spelletje erop kan spelen. Het is dan niet fijn als er dan toegang is tot al je apps, foto’s en meer. Om nog maar te zwijgen van de optie om betalingen uit te voeren. Met Begeleide toegang zorg je dat er maar één app gebruikt kan worden.

Begeleide toegang

Als je maar heel even je tablet af wilt geven aan een kind en deze zelf de meeste tijd gebruikt, dan is Begeleide toegang handig. De functie is eigenlijk bedoeld voor schoolgebruik, maar is ook handig voor thuis. Met Begeleide toegang is het mogelijk om één app actief te houden. Deze kan alleen gesloten worden als je een pincode invoert. Om deze vorm van toegang in te stellen, open je de app Instellingen en ga je naar Algemeen / Toegankelijkheid. Onderaan bij Leren vind je de optie Begeleide toegang. Tik op de schakelaar om de functie aan te zetten. Je kunt bij Toegangscode-instellingen een code instellen die ingevoerd moet worden om uit de app te komen. Je kunt hier ook Touch ID voor gebruiken, indien beschikbaar. Het is bovendien mogelijk een tijdslimiet in te stellen. Bij Tijdslimieten stel je in wat er moet gebeuren als de tijd op is. Zet de optie Activeringsknop aan, zodat je de Begeleide modus eenvoudig activeert door drie keer op de thuisknop te drukken.

Begeleide toegang stel je eenvoudig in vanuit de app Instellingen in iOS.

 

Begeleide toegang starten

Als je nu een app opent, bijvoorbeeld een spelletje, en drie keer snel op de thuisknop drukt, opent Begeleide toegang. Je kunt op het scherm tekenen om aan te geven welke delen niet gebruikt mogen worden. Ook kun je tikken op Opties, waar je kunt instellen welke knoppen en onderdelen gebruikt mogen worden. Je kunt bijvoorbeeld toegang tot het toetsenbord uitschakelen, voorkomen dat iOS bewegingen registreert en daarmee het scherm draait en meer. De belangrijkste wijziging die je misschien wilt maken, is het instellen van een tijdslimiet. Zet daarvoor de schakelaar om bij Tijdslimiet en stel een tijd in. Tik ten slotte op Start om de begeleide sessie te starten. Voer een pincode in die gebruikt kan worden om de sessie te beëindigen. Om er weer uit te komen, tik je drie keer op de thuisknop en vul je de net ingestelde pincode in, of je legt je vinger op de thuisknop en maakt gebruik van Touch ID, wat direct werkt. Zo heb je zekerheid dat je kind geen rare apps opent of andere functies van gebruikt. Als je de tablet voor langere tijd gebruikt, is het misschien handig deze aan te sluiten op het stopcontact, gezien het scherm tijdens Begeleide toegang niet uitgeschakeld wordt.

Je start een sessie met Begeleide toegang eenvoudig door drie keer op de thuisknop te klikken.

Als je tikt op Opties, kun je kiezen welke onderdelen van het apparaat gebruikt mogen worden. 

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, IOS

Tags: ios, begeleide toegang