abonneren

WWDC '13: iOS 7 onthuld door Apple

Op de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars heeft Apple iOS 7 uit de doeken gedaan. Het mobiele OS heeft een volledig nieuw uiterlijk en diverse nieuwe functies.

Apple heeft zijn nieuwste besturingssysteem iOS7 deze week officieel voorgesteld. En terwijl het er allemaal heel bekend uitziet, is het nieuwe design genoeg om nieuw leven te blazen in dit mobiele platform.

De iPhone- en iPadsoftware is de vrucht van een jaar werk na de onzekerheid die voortvloeide uit het vertrek van Scott Forstall, de belangrijkste softwareman bij Apple. Hij was baas over het design, de esthetiek en de functies van het mobiele besturingssysteem.

Ive, Apples hardwaredesigner, nam het over van Forstall. Dat was het begin van een hele ommezwaai in de designethos. In een videoboodschap op de ontwikkelaarsconferentie WWDC legt Sir Jonathan Ive de nieuwe interface uit.

“Met eenvoudiger en plattere iconen op het startscherm en een dunnere typografie zijn de veranderingen subtiel genoeg om bestaande klanten niet te vervreemden, maar groot genoeg om updates te verantwoorden.

“Terwijl de nieuwe interface heel zwart-wit is op een manier, lijkt het dat er genoeg kleur is voor diepte en vitaliteit,” zegt Ive.

iOS 7 houdt ook je bewegingen in de gaten om op de hoek van je handen te reageren. Het biedt een 3D-achtige diepte waarbij de achtergrond blijft waar hij is, maar waarbij de iconen opbollen.

Volgens Craig Federighi, die bijgedragen heeft aan de nieuwe software is de beste manier om iOS7 te leren appreciëren om het even in levenden lijve te zien.

Het meest verrassende deel van de aankondiging is dat het draait op oudere iPhones. Alles vanaf de iPhone 4 is ondersteund. Sommige analisten hadden verwacht dat enkel de iPhone 5 de update zou krijgen om zo de verkoop een duw in de rug te geven. Maar iOS komt naar de iPhone4 en nieuwer, de iPad 2 en nieuwer, de iPad mini en de iPod touch van de vierde en volgende generaties.

Een overzicht van de nieuwe functies in iOS 7:

Controlecentrum: veeg van de onderkant naar boven en je kan instellingen wijzigen, de schermhelderheid aanpassen, je vindt er apps en een radio.

Multitasking: Ondersteuning voor alle apps, terwijl er toch een goed batterijleven wordt gegarandeerd. Apps die constant gebruikt worden, zullen in de achtergrond automatische updates krijgen. Apps passen zich ook aan het netwerk aan.

 

Safari: Een nieuwe interface op volledig scherm met een slim zoekkader. Het omvat de iCloud Keychain en staat wachtwoordopslag in de cloud toe. Er is ook een nieuwe paginanavigatie-interface.

AirDrop: Alle apps die op dit ogenblik delen toestaan, kunnen bestanden doorsturen naar je vrienden die in de buurt zijn. Je kan ook meerdere vrienden selecteren om te delen over korte afstanden. Alle verzendingen zijn versleuteld.

Camera: Een nieuwe interface met fotofilters zoals Instagram die ook heeft. Foto’s worden ook efficiënter gerangschikt op datum en plaats waar ze genomen zijn. Foto’s worden nu per moment verzameld.

Siri: Een nieuwe stem en een nettere gebruikersinterface die in lijn ligt met de rest van het uiterlijk van iOS7. Het kan ook meer van het toestel besturen, zoals de laatste voicemail afspelen of draadloze verbindingen zoals Bluetooth aanzetten. Nieuwe diensten zoals Wikipedia, Twitter en Bing zijn toegevoegd.

iOS in de auto: De iPhonesoftware is nu geïntegreerd met het display in je wagen. Toch als je in 2014 een Honda, Mercedes, Nissan, Volvo of Jaguar koopt.

App Store: nieuwe leeftijdscategorieën in de app store. Je kan ook zoeken op locatie om de beste apps te vinden van waar je bent. De updates in de achtergrond zijn ook opgenomen, waardoor apps een upgrade kunnen krijgen zonder tussenkomst.

Muziek: Nieuwe afbeeldingen voor de artiest en een diepere intergratie met iCloud. Films en tv-series komen ook in je bibliotheek.

iTunes Radio: De nieuwe streamingdienst lanceert in de VS als een advertentiegebaseerde dienst. Andere landen volgen.

Activatievergrendeling: Als een iOS 7-toestel gevonden of gestolen is en men probeert de ‘Vind mijn telefoon’ uit te schakelen, dan gaat de smartphone op slot en kan je hem enkel ontgrendelen met de juiste Apple ID. Dit zal allicht helpen om smartphonegerelateerde criminaliteit terug te dringen.

iOS 7 komt in de herfst, wanneer er ook een nieuwe iPhone wordt verwacht.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, IOS

Tags: Tim Cook, Ios 7, Wwdc