Populaire adblocker Peace teruggetrokken uit App Store

Een van de populairste adblockers is na slechts enkele dagen alweer teruggetrokken uit de App Store, door de maker zelf. Peace was een van de eerste apps voor het blokkeren van advertenties in iOS, wat sinds kort door Apple is toegestaan en al voor veel ophef heeft gezorgd.

Peace-ontwikkelaar Marco Arment maakte de app omdat 'webpagina's belachelijk veel sneller laden' zonder advertenties. Ook noemde hij mobiele advertenties 'irritant', 'onveilig' en de trackers die surfgedrag volgen 'eng'. Arment bood Peace op 16 september te koop aan en de app werd al snel de bestverkochte app van het moment.

Nu is Peace echter niet meer te koop. "Het succes voelt gewoon niet goed," zegt Arment in een post op zijn persoonlijke blog. "Adblokers helpen veel mensen, maar ze doen ook veel schade aan personen die dat niet verdienen." Sites die hun content gratis aanbieden, bestaan vaak dankzij advertentie-inkomsten. 

'Genuanceerdere oplossing is nodig'

"Peace blokkeert alles of niets, maar voor dit probleem is een genuanceerdere oplossing nodig," zegt de app-ontwikkelaar die tevens de mede-oprichter is van Tumblr. "Ik wil niet degene zijn die bepaalt wat er geblokkeerd wordt." 

De app blijft gewoon werken voor wie 'm heeft gekocht, maar er komen geen updates meer voor uit. Gebruikers kunnen hun geld terugkrijgen. Ondertussen zijn er genoeg alternatieven in de App Store te vinden, zoals Purify Blocker en het gratis te downloaden Crystal.

Bron: Marco.org

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, IOS

Tags: adblock, ios