Ontwikkelaars laten iOS op Android lopen

Een groep studenten van de Universiteit van Columbia heeft een softwarelaag gemaakt waarmee iOS op een Android-telefoon kan draaien. De launcher maakt geen gebruik van een virtual box of een emulator, maar maakt het systeem wijs dat het op een ander OS draait.

De launcher heet Cider, en bewijst in een filmpje dat het iOS-apps als iBooks en Yelp kan draaien op een Nexus 7 met Android.Compile-time code-adaption

Cider is een softwarelaag die apps denken dat zij op een XNU-kernel van Apple draaien, in plaats van op de Linux-kernel waarop Android is gebaseerd. Dat doen de apps door middel van technieken als compile-time code-adaption. Daarbij worden ook de benodigde libraries en frameworks van iOS meegeleverd met app, waardoor niet de hele code voor de iOS-app hoeft te worden aangepast.

Het mooie is dat tijdens het draaien van de softwarelaag, Android ook nog steeds blijft draaien. Daarmee wordt het mogelijk beide besturingssystemen naast elkaar te draaien.

Alpha

De ontwikkelaars zijn nog druk bezig met Cider, dat nog verre van perfect werkt. De apps die het team probeert draaien nog erg traag en er kan nog geen gebruik worden gemaakt van hardwarefuncties in de telefoon, zoals de volumeknoppen of GPS. De source code is nog niet publiekelijk beschikbaar gemaakt, maar dat gebeurt volgens de ontwikkelaars zodra de launcher een beetje fatsoenlijk loopt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, IOS

Tags: