Ontevreden? Zo downgrade je iOS 7 naar iOS 6!

Heb je gisteren ook iOS 7 gedownload en geïnstalleerd op je iPhone, iPad of iPod touch... en vind je het maar niks? Dat kan. De pastelkleurtjes en transparante designelementen zijn niet voor iedereen weggelegd. Met wat moeite kun je nog terug naar iOS 6 en wij vertellen je hoe.

Zorg dat je in iTunes je apparaat hebt gesynchroniseerd en een backup hebt gemaakt. Dit geldt natuurlijk altijd als je gaat upgraden of downgraden, maar we willen het toch nog even benadrukken.

1. Juiste firmware downloaden

De eerste stap is het downloaden van de laatste firmware voor je apparaat. Voor de iPhone 5 is dit iOS 6.1.4, voor alle andere apparaten (oudere iPhones, iPad, iPad Mini of iPod Touch) is de laatste versie 6.1.3. Op felixbruns.de/iPod/firmware/ vind je de laatste versies. Let op: zijn er meerdere soorten, pak dan de Global-versie. Download het bestand naar je bureaublad.

2. DFU-modus

Schakel je apparaat in DFU (Device Firmware Update)-stand. Dit doe je door hem op je computer aan te sluiten en vervolgens de home- en powertoetsen 10 seconden vast te houden. Gebruik een stopwatch! Laat na 10 seconden de powertoets los en hou de hometoets nog 10 seconden ingedrukt. Het scherm blijft zwart, maar iTunes komt met de melding dat er een telefoon in herstelmodus is aangetroffen.

3. Terug naar iOS 6

Klik met shift ingedrukt op Herstellen en selecteer het ipsw-bestand dat je net hebt gedownload. Heb je geen pc maar een Mac, dan gebruik je de option-toets met Herstellen. Als het goed is, wordt de oudere firmwareversie nu netjes teruggezet naar je apparaat. Na afloop laat je iTunes de backup terugzetten, zodat je al je gegevens weer netjes op je apparaat hebt staan. Voila, alsof je nooit naar iOS 7 bent gegaan!

Het is overigens mogelijk dat Apple stopt met het goedkeuren van 6.1.3/6.1.4-firmwareversies. Vanaf dat moment is downgraden in principe niet meer mogelijk.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Workshop, IOS

Tags: ios 7, ios 6