Launch Center Pro

Het nieuwe Bedieningspaneel in iOS 7 maakt het besturingssysteem weer een stukje flexibeler, maar wil je nog meer flexibiliteit, dan kun je Launch Center Pro overwegen. Hiermee kun je app starten maar ook acties binnen apps, via zogenaamde url-schema’s. Ideaal voor regelmatig terugkerende handelingen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Action Composer helpt bij opstellen acties
  • groeperen van acties
  • integratie met Dropbox
  • Minpunten
  • samenstellen acties soms puzzelwerk
  • nog niet in Nederlandse taal
  • relatief prijzig

Via het Bedieningspaneel in iOS 7 kun je snel enkele instellingen van je toestel aanpassen. De app Launch Center Pro sluit daar naar ons idee mooi op aan. Versie 2.0 is bovendien een stuk gebruiksvriendelijker, heeft een mooi iOS 7-thema en biedt nauwere integratie met Dropbox.

De beste plek voor de app is vermoedelijk de dock, waar maar beperkte ruimte is voor apps en mappen. Launch Center Pro toont na het starten een paneel waarop je apps, systeem-acties én acties binnen apps kunt zetten, eventueel in een groep. Zo kun je in één actie bijvoorbeeld naar huis bellen, je favoriete website openen, de laatst gemaakte foto via Facebook delen of een specifieke contactpersoon in WhatsApp berichten. En het groeperen kun je handig benutten voor bijvoorbeeld een belgroep en sms-groep, beiden met je favoriete contacten. Het starten van een app of actie binnen een groep gaat vrij intuïtief: druk op de groep en veeg naar de gewenste actie.

De eerste keer geeft Launch Center Pro een aantal standaard acties, apps en groepen. Je kunt ze eenvoudig naar wens aanpassen. Bij het bewerken van een actie kun je details als naam of het icoon zelf kiezen. En sinds de versie 2.0-update kun je bovendien een foto als icoon gebruiken, ideaal voor contacten. Ook bij bookmarks verschijnt een herkenbaar icoontje. Het aansturen van een actie gaat via een zogenaamde url. Bij het samenstellen daarvan helpt eventueel de Action Composer, die onderscheid maakt tussen System Actions en Installed Apps. System Actions geeft acties als het bellen van een contact, openen van een bookmark of versturen van een e-mail. Bij sommige acties, zoals het versturen van een e-mail, kun je een vaste contactpersoon kiezen of aangeven dat de gebruiker om tekstinvoer moet worden gevraagd, zoals het onderwerp of bericht zelf.

Installed Apps toont acties voor geïnstalleerde apps, ook wel url-schema’s genoemd. Sommige apps kun je alleen starten, de url is dan bijvoorbeeld whatsapp://. Maar steeds vaker kun je extra parameters meegeven. Voor Google Maps zelfs tot in detail, bijvoorbeeld een routebeschrijving naar specifiek adres. Een WhatsApp-bericht kun je direct aan een specifiek WhatsApp-contant richten, maar dat is puzzelen. Je moet het unieke nummer van die contactpersoon uit het adresboek van WhatsApp zien te achterhalen. De gevorderde gebruiker weet er vast raad mee, en profiteert tevens van de x-callback-url ondersteuning. Daarmee kun je het resultaat van een actie gebruiken voor een nieuwe actie. Bijvoorbeeld: upload de laatst gemaakte foto naar een specifieke Dropbox-map, haal de gedeelde link op en open deze in Safari. Zo biedt Launch Center Pro voor ieder wat wils.

Launch Center Pro is een mooie uitbreiding voor je iPhone, om regelmatig terugkerende handelingen onder één knop te zetten. Zowel voor de beginnende als de gevorderde gebruiker heeft het genoeg te bieden. Het samenstellen van uitgebreidere acties is wel soms puzzelwerk, maar de Action Composer is daarbij een goed hulpje.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, IOS

Tags: launch center pro