abonneren

iWork

Tablets worden ze regelmatig gebruikt voor het zelf maken van content. Maar hoe gebruiksvriendelijk zijn de bekende Office-apps, kunnen ze een pc vervangen, en hoe staat het met de compatibiliteit met Microsoft Office? We testen acht Office-vervangers, met vandaag de laatste in de reeks: iWork.
Score
80
  • Pluspunten
  • uitwisseling via iCloud
  • intu├»tieve bediening
  • Minpunten
  • uitwisseling met Microsoft Office omslachtig
  • geen alternatieve clouddiensten

None

De iWork-apps combineren weinig functionaliteit met veel gemak. Goedkoop zijn ze echter niet.

Waar de meeste oplossingen uit één app bestaan, heeft Apple haar iWork-pakket opgesplitst in de losse apps Pages, Keynote en Numbers, die elk € 7,99 kosten. Dat is een voordeel als je niet alle onderdelen nodig hebt. Het zijn universele apps die zowel op de iPhone als de iPad werken. Ze zijn echter wel fors, ongeveer 300 MB per app. De laatste versie van de apps (1.6) vereist iOS 5.1 of hoger en is geoptimaliseerd voor het Retina-scherm van de nieuwe iPad. Toegang tot bijvoorbeeld Dropbox is niet geïntegreerd, maar je kunt wel iCloud gebruiken. Microsoft Office-documenten kun je uitwisselen door met een browser in te loggen bij www.icloud.com en vervolgens het document naar de browser te slepen. Het document kun je dan vrijwel direct op je iPad openen.

Behoud van opmaak

Als je een bestaand Word-document in Pages opent verliest het zijn oorspronkelijke bestandsformaat en wordt het omgezet naar het Pages-bestandsformaat. De app vraagt daarom of het een kopie moet maken, en geeft bij het openen van dat document vervolgens ook aan welke aspecten het niet ondersteunt, zoals bepaalde lettertypes. Naderhand kun je het document weer via de browser bij iCloud downloaden (als Pages-, pdf- of Word-document). Bij downloaden als Word-document blijkt dat de oorspronkelijke opmaak ondanks alle omzettingen goed behouden blijft, afgezien van de inhoudsopgave. Het bestandsbeheer wordt door alle kopieën echter wel wat onoverzichtelijk. Op de Mac is dat door de integratie met iCloud wat eenvoudiger.

Veel gemak, weinig functionaliteit

Kijk je naar functionaliteit van bijvoorbeeld Pages, dan is het wat beperkt, maar het gebruiksgemak maakt veel goed. Het bewerken van documenten gaat heel intuïtief. Je voegt eenvoudig een afbeelding of tabel in, of een extra kolom of rij in bestaande tabel. Maar met hetzelfde gemak voeg je een staafdiagram in, waarbij je de gegevens in een apart formulier kunt invoeren.

Platform: iOS

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, IOS

Tags: Iwork

Laatste reactie