Gratis iPhone-app Signal voorziet telefoongesprekken van encryptie

App-ontwikkelaar Open Whisper Systems lanceert vandaag Signal in de App Store, de eerste gratis iPhone-app die telefoongesprekken van encryptie voorziet zodat je in theorie niet meer afgeluisterd kunt worden.

Het bedrijf wil hiermee dat privécommunicatie zo gemakkelijk en toegangelijk wordt als een 'normaal' telefoongesprek.

De applicatie zoekt automatisch naar andere Signal-gebruikers. Beide bellers krijgen twee willekeurige woorden in beeld te zien (zoals 'hockey publisher') die ze hardop moeten uitspreken. Daardoor weet je zeker dat je de juiste persoon aan de lijn hebt.

RedPhone

Daarnaast gebruikt de app ZRTP en AES 128, encryptiemethodes die volgens experts zelfs de Amerikaanse geheime dienst op afstand houdt.

Open Whisper Systems gebruikt deze methode ook in diens soortgelijke Android-app, RedPhone. Overigens integreren RedPhone- gebruikers in het Signal-adresboek, zodat je beveiligd kan bellen van iPhone naar Android-toestel.

Metadata

De encryptie wordt lokaal toegepast op je telefoon en er wordt tevens geen metadata achtergelaten, aldus het team achter de app. Het enige wat eventuele toeschouwers zien is dat je contact hebt gemaakt met een server van Signal. Op deze server worden geen logbestanden bijgehouden.

In de toekomst wordt Signal uitgebreid met versleutelde textberichten, zodat je er ook veilig mee kunt sms-en. Daarvoor maakte de ontwikkelaar eerder al de losse TextSecure Private Messenger-app voor Android.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, IOS

Tags: encryptie, signal