abonneren

Files App

Sonico, bekend van bijvoorbeeld de vertaalhulp iTranslate, heeft de bestandsbeheerder Files App voor iPhone en iPad gelanceerd.

Met Files App kan je documenten, foto’s en video’s handig organiseren in mapjes. In beginsel zijn bestandsbeheerders voor iOS beperkt, omdat apps altijd alleen toegang hebben tot hun eigen bestanden en enkele algemene onderdelen, zoals je filmrol met foto’s. Android kent een vergelijkbare beperking, maar is wel wat flexibeler omdat je in ieder geval (grote delen van) je geheugenkaart kunt benaderen. Jailbrakers of rooten laten we dan even buiten beschouwing.
Die beperkingen gelden uiteraard ook voor Files App. Niettemin kan de app goed van pas komen als je je iPhone of iPad vaak als een soort usb-stick gebruikt. Je begint met een leeg scherm, maar kunt via het plusteken op allerlei manieren bestanden toevoegen of mappen maken. Vooral de uitwisseling met een computer in hetzelfde netwerk is interessant: je kunt naar het aangegeven webadres surfen en vervolgens bestanden naar de browser slepen om ze te uploaden. Je kunt bestanden ook vanaf een url downloaden, of clouddiensten als Dropbox, Box of Google Drive koppelen voor het importeren van bestanden. Er is echter (nog) geen synchronisatie bij gewijzigde bestanden. Vanuit andere apps kan je bestanden naar Files App sturen door te kiezen voor ‘Openen met… Files App’, waarmee feitelijk een kopie van het bestand binnen Files App beschikbaar komt.
Er zitten nog aardig wat slimmigheidjes in. Zo kan Files App bijvoorbeeld zip-bestanden uitpakken en is het mogelijk een pincode in te stellen om toegang tot de app af te schermen. Tekortkomingen zijn er ook. Zo kan je nog geen ftp-servers of netwerkschijven benaderen. Dan is FileBrowser, dat meer als een traditionele bestandsbeheerder fungeert, toch handiger.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, IOS

Tags: smartphones, filesapp