Wireless Comfort Desktop 5000

Zowel Microsoft als Logitech hebben enige tijd geleden nieuwe toetsenborden en muizen geïntroduceerd. De Wireless Comfort Desktop 5000 neemt het daarbij op tegen de Wireless Desktop MK710. Maar… welke typt en muist nu het prettigst?

Microsoft mikt met de Wireless Comfort Desktop 5000 op mensen voor wie ergonomie hoog in het vaandel staat. Het toetsenbord ziet er niet heel erg opvallend uit, maar de kromming in het qwerty-gedeelte geeft aan dat het toetsenbord vooral bedoeld is voor mensen die forse lappen tekst uit hun toetsenbord tevoorschijn toveren. Toch zet Microsoft de Wireless Comfort 5000 niet alleen in het zakelijke segment neer. De thuisgebruiker wordt op zijn wenken bediend met een rijtje snelkoppelingen bovenaan het toetsenbord, waarmee op eenvoudige wijze venster- en mediafuncties beheerd kunnen worden.

Ook de muis is niet erg opvallend, maar Microsoft heeft ‘m wel voorzien van BlueTrack-technologie. Dit houdt in dat de muis op vrijwel elk oppervlak zijn werk zal doen, in tegenstelling tot oudere lasermuizen.

Logitech heeft wel wat extra aandacht besteed aan het uiterlijk van de Wireless Desktop MK710. Zo valt meteen de uitstulping aan de bovenzijde van het toetsenbord op. Hier bevindt zich een lcd-scherm, dat gebruikt wordt om de status van de speciale toetsen (CapsLock, NumLock) en de accucapaciteit weer te geven. Dat laatste is bijna overbodig, want Logitech beweert dat toetsenbord en muis maar liefst drie jaar op één setje batterijen meegaan. Dat we dit niet gaan testen zal u niet verbazen. De muis is voor Logitech-begrippen redelijk standaard.

Bij het typen hebben we een duidelijke voorkeur voor het toetsenbord van Microsoft. De toetsen hebben een prettig aanslagmoment en het materiaal voelt fijn aan. Logitech heeft zijn toetsenbord van een nieuw soort voorgevormde toetsen voorzien en noemt dit Incurve Keys. Bij deze toetsen is de rand iets hoger geplaatst dan het midden. Het idee is zeker niet slecht, maar toch voelen de toetsen wat onnatuurlijk en sponzig aan.

Beide fabrikanten hebben lopen hannessen met de functietoetsen. In het geval van Logitech is het nog niet zo’n ramp: er zit een forse scheiding tussen de F8- en F9-toets, wat enige gewenning vereist. De ergonomische blunder van Microsoft is groter: deze fabrikant heeft ervoor gekozen de toetsen aanzienlijk lager te maken dan de normale toetsen. Hierdoor zijn ze niet makkelijk in te drukken. Dat geldt overigens al helemaal voor de multimediatoetsen, die in de toetsenbordbehuizing zelf geïntegreerd zijn. Waarom Microsoft met de toetshoogtes heeft gespeeld is ons niet duidelijk.

Bij de muis hebben we een voorkeur voor het model van Logitech. Deze ligt net even iets lekkerder in de hand, hoewel het verschil niet dramatisch groot is. De muis van Microsoft is net even iets te bol, waardoor onze handen er niet lekker op kunnen rusten. Dit staat in contrast met de ergonomische vormgeving van het toetsenbord. Het vierwegs scrollwiel is prettig, maar aan de linkerzijkant van de muis bevindt zich slechts één knop. Al met al had Microsoft meer aandacht aan de muis mogen besteden.

De Logitech-muis is net even wat groter en platter, waardoor hij comfortabeler aanvoelt. Een vierwegs scrollwiel ontbreekt, maar Logitech biedt wel de keuze tussen twee scrollstanden. Ook heeft Logitech aan de linkerzijde twee muisknoppen geplaatst. De muis is daarmee simpelweg meer ‘af’ dan die van Microsoft.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • prettige toetsaanslag

  • BlueTrack

  • batterij-indicator

  • lage functietoetsen

Wie één van beide sets koopt zal zeker geen spijt krijgen. Beide sets voelen degelijk aan, zijn uitermate geschikt om langere tijd op te typen en doen lang op een setje batterijen. Kijken we wat dichter naar de sets, dan moet Microsoft toch zijn meerdere erkennen in de set van Logitech. Ondanks de wat vreemd aanvoelende toetsen heeft de set van Logitech simpelweg minder minpunten. Vooral de uitstekende Logitech-muis maakt een keuze tussen de concurrenten makkelijk.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten