abonneren

Tarantula

Razer is hét merk voor de gamer. Ze zijn vooral bekend van hun muizen zoals de Boomslang, Habu en de Copperhead, maar een toetsenbord hadden ze nog niet in het assortiment. Daar is nu verandering in gekomen met de Tarantula, dé keyboard voor de gamer.

Strak

De Tarantula is een superdegelijk strak vormgegeven keyboard met blauw oplichtend Razer logo en tien extra macro-toetsen. Daarnaast zijn er ook nog extra media toetsen en hulptoetsen toegevoegd zoals je ze op de betere keyboards tegenkomt. Verder zitten er twee usb 1.1 poorten en een audio in- en uitgang in het keyboard verwerkt. Wel heb je twee vrije usb poorten nodig om de Tarantula op je computer aan te sluiten, tenzij je de usb poorten op het keyboard niet wilt gebruiken. Het toetsenbord zelf typt heerlijk en de responstijd is zoals je mag verwachten van een gamers-keyboard snel.

Macro-toetsen en profielen

Onder deze macro toetsen kun je toetsencombinaties van maximaal acht toetsen kwijt. Ook is het mogelijk tussen de toetsaanslagen vertragingen van 50, 100, 150 en 200 milliseconden in te voegen. Het is wel jammer dat deze vertragingen worden gezien als een toetsaanslag en dus meetellen in je limiet van acht. Verder kun je de complete layout van je toetsenbord aanpassen. De A kun je gemakkelijk veranderen in een P bijvoorbeeld.

De Tarantula heeft een eigen intern geheugen waarin je vijf profielen kunt opslaan die gekoppeld zijn aan een game. Deze profielen werken zonder drivers en op elke computer. Daarnaast kun je met behulp van de drivers ook nog eens 95 extra gameprofielen aanmaken op je computer. Deze profielen hebben wél een voordeel boven de eerste vijf profielen die in het toetsenbord staan. Zo hebben deze 95 profielen de mogelijkheid tot key-map switching. Dit komt simpel gezegd neer op twee toetsenborden in één. Met behulp van de 'profile-knop' switch je snel van de ene lay-out naar de andere layout. Dit is bijvoorbeeld handig als je heel je toetsenbord hebt aangepast, maar tijdens een chatsessie weer een normale toetsenbord-layout nodig hebt. Ook handig is dat de drivers de games waarvoor je een profiel hebt ingesteld herkennen en automatisch het juiste profiel hanteren bij het opstarten van die game.

De Battle Dock Connection

Bovenin in het midden van de Tarantula zit een aansluiting die de 'Battle-Dock' heet. Dit is een aansluiting waarvoor Razer extra randapparatuur gaat uitbrengen die je hier op aan kunt sluiten. Voorbeelden hiervan zijn een webcam, microfoon en lichtje wat schijnt over je toetsen. We zijn benieuwd wat Razer allemaal nog meer gaat uitbrengen voor deze aansluiting.

Pimp my keyboard

Verder zit er een klein tangetje in het pakket waarmee je de toetsen gemakkelijk kunt verwijderen. Hierdoor kun je de oplichtende macro-toetsen vervangen door andere meegeleverde toetsen. Op deze toetsen staan verschillende gamers iconen zoals bijvoorbeeld een tekstballon en kogels. Zo kun je gemakkelijker onthouden welke toets je ook alweer voor wat hebt ingesteld. Omdat je alle toetsen kunt verwijderen met het tangetje en ook weer gemakkelijk terug kunt plaatsen is de Tarantula goed schoon te houden. Hoewel alle knopjes verwijderen en weer terugplaatsen wel wat tijd zal kosten.

Punten van kritiek

Hoewel de Tarantula een machtig mooi toetsenbord is hebben we nog wel de nodige op en aanmerkingen op het product. Zo is het jammer dat alleen de macro toetsen oplichten en de overige toetsen niet. Helemaal voor gamers die spelen op lan-parties zijn oplichtende toetsen belangrijk omdat lan-parties bijna altijd in het donker plaatsvinden. Verder kan de configuratie-tool, die wel gebruiksvriendelijk is, nog wel wat verbeteringen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld wel de P in een R veranderen, maar als die P eenmaal een R is, kun je de R niet meer in een P veranderen. Toetsen omwisselen is dus zo goed als onmogelijk. Ook vragen wij ons af in hoeverre het veranderen van deze toetsen nut heeft, aangezien bij de meeste games de besturing ook in te stellen is. Eigenlijk zij dus alleen de macro-toetsen erg handig. Verder hadden de usb-poorten van ons best usb 2 poorten mogen zijn en geen 1.1 .

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Veel mogelijkheden
  • 100 profielen in te stellen
  • Degelijk
  • Mooi strak design
  • Toetsen zijn te vervangen door gamers toetsen
  • Alleen maar licht bij de macro-toetsen
  • Toetsfuncties omwisselen niet mogelijk
  • Usb 1.1 poorten in het keyboard verwerkt
  • 2 usb-poorten nodig om aan te sluiten
De Razer Tarantula is een erg mooi en uitgebreid toetsenbord met vele mogelijkheden. Wel moet je een hardcore gamer zijn die altijd al zijn toetsen anders instelt in games wil je ook echt voordeel hebben bij de Tarantula. En dan moet je ook nog bereid zijn de vrij hoge prijs te betalen die de Tarantula kost. Ook mag de configuratie tool van ons nog wat beter, maar dat is goed te doen door middel van een driver update. De Tarantula is een prima product voor een heel specifieke doelgroep.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Invoer

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie