abonneren

Razer Hydra

Motion Control is hip. Nintendo heeft de trend gezet met de Wii. Microsoft en Sony zijn er achteraan gehobbeld met Kinect en Move. Nu komt Razer met een speciale motion control voor de pc: de Hydra.

Wie een beetje in de Griekse mythologie zit, weet wellicht dat de Hydra een soort meerkoppige waterslang is. Wellicht heeft Razer die naam gekozen, omdat de Hydra uit twee controllers en een zender / ontvanger bestaat. De zender / ontvanger wekt een veld op en voor zowel de linker- als rechterhand is een identieke controller. Die overigens prettig in de hand ligt.
 


Magnetisch

De technologie achter de Hydra is heel andere dan bij de concurrentie. Waar Nintendo infrarood gebruikt voor de controller, Sony de Eyecam en lichtbollen gebruikt bij de Move, en Microsoft een geavanceerde camera inzet bij de Kinect, gebruik Razer een magnetisch veld bij de Hydra.

Het magnetisch veld wordt opgewekt door een mysterieuze bal. Die op een voet staat. Op deze voet kunnen ook de controllers liggen. Helaas zijn de controllers via een draad verbonden met deze basis. We hadden liever een draadloos systeem gezien, maar dit was nog niet mogelijk volgens Razer. De voet moet je met een usb-verbinding koppelen aan de pc.

Nauwkeurig

Een andere technologie betekent natuurlijk een ander gedrag. Volgens Razer is de Hydra een stuk nauwkeuriger dan de Wii en is deze absoluut niet gevoelig voor omgevingslicht, zoals bij de Kinect het geval is. Op de Move valt eigenlijk niet heel veel aan te merken. Behalve wellicht de prijs. Maar de Hydra is ook niet goedkoop met €140, al krijg je dan wel Portal 2 gebundeld.

Profielen

De installatie gaat zeer soepel. Zelfs met driverversie nummer één. Echter: we merken dat er nog bijzonder weinig functies in deze driver zitten. Het grootste gemis is het aanpassen van de spelprofielen, zodat je zelf acties aan toetsen – er zijn er, afgezien van het pookje, 7 per controller - kan koppelen. Nu moet je met bestaande profielen spelen, wat lang niet altijd prettig is. Overigens staan er al heel wat spellen in de lijst! Waarvoor hulde.

De diepte in

Wat mooi is aan de Hydra, is dat je alle richtingen op kan. Daarmee bedoelen we dat je in de hoogte, breedte én diepte kan werken. Dat zorgt voor een heel interessante ervaring bij de gebundelde game Portal 2. Echter: bij andere spellen hebben we er nog niet heel veel gebruik van kunnen maken.

Nu we het toch over besturing hebben. Hoe bevalt de Hydra? Goed én slecht. Kan dat dan? Jazeker. Hoe de Hydra bevalt, is geheel afhankelijk van het spel, het profiel en de gevoeligheid. Bij bepaalde spellen biedt de Hydra we degelijk meerwaarde. We noemen maar weer even Portal 2 al voorbeeld. Daar komt deze motion controller helemaal tot zijn recht.

Echter, bij snelle shooters is de Hydra soms gewoon niet handig. We hebben Modern Warfare 2 gespeeld, Fallout New Vegas, Bioshock 2 en Left 4 Dead. Fallout is prima te doen, maar daar kunnen we de toetsen (nog) niet aanpassen, waardoor bepaalde handelingen niet mogelijk zijn. We noemen VATS, wat cruciaal is bij dat spel. Afgezien daarvan is dit spel prima te spelen.

Bij Modern Warfare waren ook een paar punten die voor ons niet prettig waren, zoals wapenselectie en secundair wapen activeren. Verder liep dit spel eigenlijk prima, afgezien van wat hele snelle scenes waar we moeite mee hadden. Bijvoorbeeld het level tussen alle huisjes waarbij guerilla strijders en snipers je onder vuur nemen. Erg lastig!

Bioshock 2 en Left 4 Dead waren echt te snel en nerveus met de Hydra. We hebben filmpjes gezien van gebruikers die er prima mee uit de voeten kunnen, dus het is ook een heel groot deel gewenning, maar wij zijn bij die spellen een stuk preciezer en sneller met de muis en toetsenbord.


 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Erg precies
  • Nu al veel game-ondersteuning
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Profielen niet aanpasbaar
  • Werking is erg spelafhankelijk
De Razer Hydra is technisch gezien een prima apparaat waar gamers veel plezier aan kunnen beleven. Mede door de prima ondersteuning. We hadden graag gezien dat er geen draadjes tussen de basis en controller zaten, maar afgezien daarvan zit het apparaat goed in elkaar. Een belangrijker punt, is dat je nu nog geen profielen kan aanpassen. Daar moet Razer iets aan doen, want dat zorgt voor en veel betere speelbaarheid!

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Invoer

Tags: