Nieuwe muis kopen: hier moet je op letten

nieuwe muis kopen
Nieuwe muis kopen? Er zijn allerlei verschillende muistechnologieën op de markt, die daarnaast worden gecombineerd met meerdere knoppenvariaties en vormen. Waar je op moet letten, vertellen we je hier.

Lees ook: Waar op te letten bij aanschaf RAM

Bij het kopen van een muis moet je op vier belangrijke factoren letten: de gebruikte technologie (laser of optisch), de vorm van het apparaat, het gebruik van een kabel of draadloze ontvanger en de hoeveelheid externe knoppen. Daarbij is er zelden een simpele keuze: alles is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en waar je de muis precies voor wilt gebruiken. We lopen daarom de belangrijkste onderdelen van een muis voor je langs.

Optisch of laser

De dagen waarin je muis een rubberen balletje bevatte, zijn allang voorbij. De meeste moderne muizen bevatten een lasersensor of een optische led-sensor. Bij een lasermuis wordt er een infraroodlaser naar beneden gestuurd. De laser weerkaatst en wordt door een sensor opgevangen en de hoek waarin dit signaal binnenkomt geeft aan hoe de muis beweegt.

Een optische ledsensor werkt pakweg hetzelfde als een lasermuis, maar gebruikt in plaats van een laser een ledlicht. Vaak wordt rood licht gebruikt, omdat de gebruikte lichtsensor daar het meest gevoelig voor is.

Op papier is een lasermuis beter dan een optische ledmuis. De gebruikte laser kan preciezer worden vastgelegd, waardoor de muis bewegingen beter registreert. Daarnaast is een lasermuis als enige in staat om op glazen oppervlaktes te worden gebruikt, wat hem een must maakt voor bureaus met een glazen bovenkant.

In de praktijk is het verschil echter niet zo zwart-wit. Een moderne ledmuis kan vaak fijner in gebruik zijn dan een lasermuis, omdat de absurde precisie van een laser niet altijd gunstig is. Een ledsensor meet enkel op het oppervlak wat voor bewegingen je maakt, terwijl een laser precies genoeg is om de structuur van je tafel of muismat mee te nemen.

Het resultaat: een lasermuis is soms schokkerig, simpelweg omdat je tafel niet een perfect platte vorm heeft. Het is daarom ook af te raden om een lasermuis in combinatie met een zachte muismat te gebruiken. Omdat de muis hierin kan ‘wegzakken’, hierdoor verandert het oppervlak en wordt er een onnatuurlijke beweging geregistreerd.

DPI

Optische muizen zijn inmiddels precies genoeg om betrouwbaar te zijn, waardoor de aanschaf hiervan ten opzichte van een lasermuis niet veel bezwaren met zich meeneemt. Je moet er alleen voor uitkijken dat je niet een spotgoedkope ledmuis hebt. Daarmee is de kans op technische mankementen iets groter dan met een lasermuis.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de hoeveelheid DPI (dots per inch) van een muis. Dit cijfer geeft aan hoeveel kleine verschillen de muis kan detecteren. Een hoger cijfer wijst op een preciezere muis, die dus subtielere handbewegingen vastlegt.

Een preciezere muis is uiteraard ook een stuk duurder, terwijl niet iedereen zoveel precisie nodig heeft. Ons advies: koop pas een muis met een hoge DPI-waarde als je bijvoorbeeld actiegames speelt, waarbij iedere kleine beweging van belang kan zijn. Zit je vooral achter je pc te werken? Dan maakt de gevoeligheid niet extreem veel uit.

Wie het liefst een gamingmuis wil, kan doorgaans het beste terecht bij SteelSeries en Razer. Beide fabrikanten specialiseren zich in gevoelige muizen voor in games en bieden ook software waarmee de gevoeligheid naar eigen smaak aangepast kan worden. Sommige van deze apparaten zijn zelfs voorzien van DPI-knoppen, waarmee tussen meerdere gevoeligheidsstanden geschakeld kan worden. Ideaal als je niet altijd een supergevoelige muis onder je vingers wilt hebben.

Draadloos of niet?

Het is verleidelijk om meteen een draadloze muis te kopen. Je bent af van die wirwar op je bureau en voelt die kabel niet meeslepen als je de muis beweegt, wat het gehele apparaat meteen lichter maakt. Bovendien kun je makkelijker je computer op een grotere afstand besturen, door bijvoorbeeld de muis mee te nemen naar de bank.

nieuwe muis kopen

Een draadloze muis gaat echter gepaard met risico’s. Een goedkoop model bevat bijvoorbeeld vaak een slechte draadloze transceiver, waardoor signalen tussen de computer en de muis niet goed doorgegeven kunnen worden. Het resultaat: een muis die niet altijd even goed reageert. Dat is bij gewoon werk irritant, maar bij games ronduit moordend. Je wilt immers op ieder moment snel kunnen reageren.

Denk echter niet dat iedere draadloze muis een slecht idee is. Duurdere muizen bevatten vaak betere hardware, waardoor ze zonder problemen met de computer verbinden. Bij deze muizen is strikt gezien een iets grotere vertraging merkbaar dan bij bedrade muizen, maar dit verschil is nagenoeg niet merkbaar. Een dure draadloze muis specifiek gemaakt voor games kan zich vaak prima meten met zijn bedrade broertje. Je moet dan alleen bereid zijn goed te investeren.

Knoppen

De meeste muizen hebben wel een paar knoppen aan de zij- of bovenkant zitten. Met een druk hierop kun je gemakkelijk heen en weer navigeren in je browser of een speciale functie in een game activeren. De keuzes hierbij zijn vaak wat beperkt. Zo kun je bijvoorbeeld niet kiezen uit dezelfde muis met twee of met vier knoppen, maar heeft de fabrikant bepaald hoeveel knoppen hun specifieke muizen hebben.

Er is één soort muis met buitensporig veel knoppen aan de zijkant: de MMO-gamingmuis. Deze heeft twaalf toetsen links, of rechts als een linkshandig model koopt. Hij heeft in feite een klein keypad, zoals je die ook op grotere toetsenborden aan de zijkant vindt.

nieuwe muis kopen

De knoppen hiervan zijn vaak ook gekoppeld aan de cijfers van het toetsenbord. Druk op de bovenste drie toetsen en je zult de cijfers ‘1 2 3’ intikken. De naam verklapt het al: de MMO-gamingmuis is voornamelijk ontworpen om MMORPG’s mee te spelen, online rollenspellen voor de pc. In deze games heb je meestal een arsenaal aan aanvallen onder de cijfertoetsen zitten, die die met deze muis ineens tot je beschikking zijn bij je muishand.

Geinig, maar voor serieuze gamers heeft dat ook een groot voordeel. Het is hierdoor namelijk mogelijk om de toetsen W, A, S en D te gebruiken (die je gebruikt om te lopen), terwijl je ook de cijferknoppen indrukt. Het stelt spelers dus in staat om gelijktijdig efficiënt aan te vallen en te bewegen. Van groot belang in lastige gamesituaties. Razer heeft met de Naga een populaire optie op de markt, maar Trust heeft met zijn GXT 166 ook een fijn alternatief beschikbaar.

Zo’n MMO-muis is wel een stuk onhandiger buiten de daarvoor bedoelde games. Wellicht vind je het geinig om met je muis cijfers in te toetsen, maar wij hebben er zelden gebruik van gemaakt. Een alternatief met minder knoppen is zo’n situatie een stuk handiger, deels omdat zo’n MMO-gadget door de grote hoeveelheid knoppen minder fijn in de hand ligt.

Trackball?

Eens in de zoveel tijd doemt hij ineens weer op: de trackball. Dit is een muis die je gewoon op z’n plek laat liggen, met bovenop een grote bal die je draait. Draai de bal naar links en de muisaanwijzer schiet die kant op.

Hoewel de meeste mensen de trackball hebben afgedaan als een mislukt reliek uit een lang vervlogen tijd, zweren sommige mensen er nog steeds bij. Er zijn daarom ook nog steeds fabrikanten die trackballs maken, waaronder Logitech. Met een trackball ben je volgens experts beter bestand tegen RSI en heb je ook minder bureauruimte nodig, omdat je niet de muis alle kanten op hoeft te slepen. Voor speciaal grafisch werk is ie bovendien soms een stuk efficiënter, vooropgesteld je gewend bent aan de duimbewegingen die je moet maken met zo’n trackball.

Eén nadeel: een trackball is lang niet altijd symmetrisch, omdat de bal onder je duim moet zitten. Een links- en rechtshandige hebben dus allebei een eigen variant nodig. Kensington en Logitech hebben wel symmetrische modellen, maar die zijn net weer wat minder fijn om in de hand te hebben. Het is een kwestie van kiezen.

Tekst: Bastiaan Vroegop

nieuwe muis kopen

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Invoer

Tags: