abonneren

MX Revolution Cordless Laser Mouse

Logitech heeft de computermuis opnieuw uitgevonden. Met nieuwe functies een revolutie op muisgebied.

Bestaande methoden van schermnavigatie volstaan niet meer. Spreadsheets en tekstdocumenten worden steeds groter terwijl de het aantal opgeslagen digitale foto’s en muziekbestanden op onze pc snel toeneemt. Gemiddeld heeft men zes applicaties open op de computer en wordt er op een achturige werkdag elke 50 seconde van venster gewisseld of een nieuwe geopend. Met het scroll wheel worden per dag vele meters afgelegd.

Werd het scroll wheel uitgevonden in 1996 (door Microsoft). In 2004 werd daaraan horizontaal scrollen en zoomen toegevoegd door het scroll wheel ook zijdelings te kunnen bewegen. In 2006 komt hier het vliegwielscrollen bij.
Met de nieuwe Logitech MX Revolution muis introduceert Logitech twee noviteiten het MicroGear Precision Scroll Wheel met de SmartShift techologie.

Het nieuwe scrollwiel is uitgevoerd als metalen vliegwiel, dat als je het een zetje geeft een tijdje (tot wel 7 seconden) doordraait. Dit is werkt prettig bij het scrollen door grote documenten, spreadsheets en webpagina’s. Nog steeds kun je door het scrollwiel naar links of rechts te duwen horizontaal scrollen.
Het revolutionaire aan het scrollwiel zit in de rem. Door op het scrollwiel te drukken schakelt hij over in de modus die we van de scrollwielen gewend zijn. Nu beweegt het wiel met een lichte weerstand ratelend, zodat ook het scrollen in stappen verloopt.
Dat overschakelen kan ook automatisch. De SmartShift technologie zorgt er voor dat het overschakelen afhankelijk van de actieve toepassing en de snelheid waarmee het scrollwiel wordt bewogen automatisch gaat. Op zich is dit handig maar vereist wel enige gewenning omdat je niet gewend bent dat dit soort dingen automatisch gaan. De voorkeursmodus kan per programma in de muissoftware worden ingesteld.

Niet heel enthousiast zijn we over de duimknop die aan de linkerkant in de greep van de muis is ingebouwd. Het drukken hierop activeert een documentschakelaar. Een rolmenu waaruit door de wielvormige knop naar voren of naar acteren te bewegen er één wordt geselecteerd. Schakelen naar een gekozen venster gaat zo erg makkelijk, zonder zoeken of veel muisbewegingen. Deze functie ook al beschikbaar bij bestaande logitech muizen is handig, de knop wat minder omdat je er regelmatig per ongeluk op drukt. Tot slot hebben we nog een knopje midden boven op de muis: de “touch to search” knop. Bedoeld voor het snel activeren van een favoriete internet zoekmachine.

De muis gebruikt net als zijn voorgangers een laser als sensor waardoor de muis onafhankelijk van de ondergrond prettig werkt met grote precisie. Met een li-ioin accu en muishouder als laadstation is de muis altijd klaar voor gebruik.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • handig scrollwiel
  • grote precisie
  • draadloos
  • oplaadbaar
  • onhandig duimwiel
  • duur
Al met al een fijne muis. De vliegwielscrollfunctie is handig. De overige functionaliteit, inclusief de grote precisie van de laser sensor, is ook beschikbaar bij de al bestaande ten minste €20 goedkopere Logitech MX muizen. Honderd euro is toch wel heel erg dure revolutie voor een computermuis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Invoer

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie