abonneren

Magic Trackpad

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Het einde van de muis? Met de aanraakgevoelige Apple Magic Mouse wist Apple de muizenmarkt een nieuwe impuls te geven, maar het Magic Trackpad gaat een stapje verder.

Eigenlijk is het niet zo vreemd dat Apple met een Magic Trackpad komt. Het apparaatje is eigenlijk niets meer of minder dan de Magic Trackpad van de recente MacBooks, maar dan als een op zich zelf staand invoerapparaat. En aangezien gebruikers sinds dag één lyrisch zijn over de ingebouwde Magic Trackpad, was het te verwachten dat ze dat ook over deze 'losse' versie zouden zijn.

De Magic Trackpad is, in tegenstelling tot veel tekentablets, geen toevoeging aan de muis-toetsenbord-combinatie. Nee, Apple's nieuwe speeltje vervangt de muis in zijn geheel. De cursor wordt vanaf nu met aanrakingen en gestures bestuurd. Bij het uitpakken wordt al een spoedcursus gegeven: de onderkant van de doos bevat een overzichtje met de belangrijkte gestures. De meesten spreken voor zich: drukken voor een muisklik, twee vingers van boven naar beneden (of links naar rechts) bewegen om te scrollen, met twee vingers draaien om een afbeelding te roteren en ook de pinch/zoom-beweging van de iPhone wordt ondersteund.

Er zijn ook een aantal minder voor de hand liggende gestures aanwezig. Maar dat betekent niet dat ze niet minder handig zijn. Druk je Ctrl op het toetsenbord in en beweeg je met twee vingers omhoog, dan zoom je op het venster in. Veeg je met vier vingers, dan activeer en deactiveer je Exposé. Drie vingers naar links of rechts is een pagina verder of terug in Safari of Fotos. Dat soort handigheidjes vereisen een kleine inwerkperiode, maar voelen daarna intuitief aan.

Sterker nog, na een week met de Magic Trackpad gewerkt te hebben willen we onze muis helemaal niet meer terug. Het werken op een aanraakgevoelig tablet is minder zwaar voor de polsen, waardoor rsi-patiënten er mogelijk ook voordeel bij hebben. Belangrijker is dat de hand veel kleinere afstanden aflegt over het bureau dan met een muis, zonder dat dit onnatuurlijk of beperkend aanvoelt.

Aanvankelijk waren we bang dat Apple een slechte keuze had gemaakt door de Magic Trackpad niet te voorzien van een usb-kabel. Nu moet er verbinding worden gemaakt met bluetooth en werkt het Trackpad op twee AA-batterijen. Onze vrees is echter ongegrond: het pairen met OS X is een peulenschip en na een week gebruik staat de accuduur nog op 99 procent. Eigenlijk is er maar één puntje van kritiek: de Magic Trackpad werkt officieel alleen onder OS X en een Bootcamp-installatie van Windows. Wie geen Mac heeft, zal moeten zoeken naar onofficiële drivers om het Trackpad aan de gang te krijgen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • multitouchbediening
  • prettiger te bedienen dan muis
  • lange accuduur
  • iets minder nauwkeurig dan muis
De Magic Trackpad is wat ons betreft in één woord: geweldig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Invoer

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord