abonneren

Air MX

Voor de échte muizenkenner is er maar één merk: Logitech. Keer op keer weet het bedrijf zich te onderscheiden met producten die spannend en innovatief zijn. Met de Air MX overtreft Logitech zichzelf: de muis ontmoet de Nintendo Wii.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Logitech Air MX is het neusje van de zalm voor home entertainment-liefhebbers. In plaats van het simpelweg toevoegen van nieuwe knopjes of een nieuw scrollwiel heeft Logitech een daadwerkelijke revolutie in zijn nieuwe muis aangebracht. Voor deze revolutie hebben ze goed gespiekt bij consolebouwer Nintendo, die met de Wii een even zo revolutionaire manier van gaming heeft geïntroduceerd.

De Air MX is voorzien van gyroscopen om beweging te kunnen detecteren. Wanneer u de muis oppakt van de tafel schakelt de muis zich in een andere stand (Freespace) en is hij als aanwijs-afstandsbediening te gebruiken. U kunt zwabberen en zwaaien naar hartelust, de cursor volgt netjes en met een klik op de knop start u programma's. Precies richten, zoals bij de Wii, is niet nodig; Logitech gebruikt een relatieve plaatsbepaling, geen exacte. Voor de pc is dit ook niet nodig, en het voorkomt de noodzaak van een sensorbar.

De Air MX lijkt gericht op home entertainment-fanaten. Wie namelijk vlak voor zijn computer zit, heeft niet zoveel aan de luchtacrobatiek van de MX -- met een normale muis zijn alle functies net zo goed te bedienen. Wie zijn pc echter bij zijn tv heeft staan en op de bank zit, zal al snel de meerwaarde van de MX zien. Naast de normale cursorbesturing kent de Air MX ook nog een aantal 'gestures', bepaalde handelingen die voor een actie staan. In iTunes is het bijvoorbeeld mogelijk om een cirkel te trekken. Doet u dit met de klok mee, dan springt iTunes één nummer vooruit. Trekt u een cirkel tegen de klok in -- u raadt het al -- dan springt u één nummer achteruit. Het aanpassen van het volume geschiedt door een druk op de volumeknop op de muis en vervolgens de muis naar links (zachter) of rechts (harder) te bewegen. Eenvoudig, doch o-zo-geniaal.

Alle knoppen en zelfs het scrollwiel zijn geheel in de glimmend zwarte behuizing geïntegreerd. Het scrollwiel is een aanraakgevoelig oppervlak geworden, maar mist daardoor wel de accuraatheid. In de standaardinstellingen staat het touchpad véél te gevoelig afgesteld en schieten we als een kanon door internetpagina's heen. Pas na wat handmatig tweaken is het scrollwiel/touchpad echt bruikbaar. De glimmende behuizing is een magneet voor vingervlekken. Hoewel Logitech een poetsdoekje meelevert, was een speciale coating meer op zijn plaats geweest. Het design zelf is overigens prachtig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Freespace-technologie
  • Fantastisch design
  • Touchpad had iets minder gevoelig gemogen
De Logitech Air MX is in één woord fantastisch. Voor de gemiddelde pc-gebruiker zal Freespace weinig toevoegen, maar wie een media center-pc in zijn woonkamer heeft staan kan eigenlijk niet om deze muis heen. Met zijn hoge prijs is de Air MX een product voor early adopters, maar ondanks de paar kleine minpuntjes zullen zij geen spijt krijgen van hun aankoop!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Invoer

Tags: