}
abonneren

Leap Motion

De Leap Motion heeft, nog voordat hij daadwerkelijk op winkelschappen terecht kwam, al flink wat stof doen opwaaien. De controller leek Minority Report-achtige hand- en vingerbediening mogelijk te maken voor een absurd lage prijs. Is Leap Motion daarin geslaagd?
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • futuristische bediening
  • soepel werkende software met app-store
  • veel leuke demo-applicaties
  • Minpunten
  • nauwelijks bruikbaar in echte software en games

Goedkoop is de controller met z’n € 78 plus verzendkosten in ieder geval wel. Het kleine kastje sluit je met usb aan op je pc of laptop en zet je bij voorkeur vlak achter je toetsenbord neer. Dankzij infraroodsensoren registreert de Leap Motion je handen en de stand van je vingers, om zo nauwkeurige vingerbesturing mogelijk te maken. Eigenlijk zoals de Kinect die Microsoft voor de Xbox heeft ontwikkeld, maar dan met een hogere scanresolutie.

Een eerste ingebruikname stemt in ieder geval positief. De meegeleverde software bevat een ingebouwde applicatiewinkel, met niet alleen betaalde, maar ook gratis apps, games en plugins. Genoeg om uit te proberen dus. Eenvoudige ‘demo’-applicaties die je hand en vingers in beeld visualiseren laten je mond openvallen van verbazing. Volgens Leap Motion is er sprake van 0,01mm nauwkeurigheid… en wij geloven dat graag.

Maar wanneer we daadwerkelijk wat willen gaan doen met de Leap Motion, zien we al snel de keerzijde van dit product. Er zijn maar weinig bruikbare applicaties en plugins. De meeste apps die aangeboden worden laten je muziek maken of tekenen met je handen. Grappig, maar voor dagelijks gebruik niet erg nuttig. Normale programma’s als Photoshop en Microsoft Word en populaire games zijn eigenlijk niet bruikbaar met de Leap Motion, omdat de interface van deze applicaties simpelweg niet ontworpen is om met je handen te bedienen. De beperking zit hem dus niet in de hardware, maar in het aanbod aan geschikte software.

En zelfs dan kan het fout gaan. Een plugin voor Google Earth laat je de digitale wereldbol met je handen besturen. Een leuk idee, maar de praktische uitwerking is ronduit frustrerend: het kost ons bijna 10 minuten om de wereldbol onder controle te krijgen. Een kleine beweging van je hand laat de aarde onbedwingbaar om zijn as tollen.

Eigenlijk is de interessantste plugin degene die je hele pc laat besturen met je vingers. De muisaanwijzer volgt je wijsvinger, klikken doe je door je vinger naar voren te bewegen. Leuk bedacht, maar enorm frustrerend om daadwerkelijk je computer op deze manier te bedienen.

Leap Motion loopt vooralsnog vooral over van de goede bedoelingen. De apps in de eigen winkel werken veelal uitstekend, maar zijn zelden meer dan gimmicks. Om bewegingsbediening écht nuttig te maken, zullen de grote softwarebedrijven en gameontwikkelaars bij het programmeren al rekening moeten houden met deze vorm van bediening… en zo ver zijn we nog lang niet.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Invoer

Tags: Leap Motion

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI