}
abonneren

Zorgeloos e-mailen

Een virus, stroomstoring of schijfcrash kan je e-mailberichten corrupt maken. Met het gratis EZ E-mail Backup hoeft het je weinig moeite te kosten om zowel je e-mailarchief als de instellingen van je e-mailprogramma veilig te backuppen en terug te zetten.

Om de instellingen van je e-mailprogramma evenals de berichten zelf veilig te stellen, kun je natuurlijk een klassieke backuptool gebruiken. Je moet dan wel weten waar je e-mailprogramma alles opslaat. EZ E-mail Backup is zelf slim genoeg om uit te vissen welke bestanden in de backup horen. De makers hebben de tool al een tijdje niet meer doorontwikkeld, het is zelfs niet meer te vinden op hun site www.retinax.com, maar wij testen het programma onder meer met Outlook 2010 en dat blijkt te werken. Je kunt het alsnog downloaden via www.tinyurl.com/ezembu.

Opties instellen

De installatie stelt weinig voor: wij klaren de klus door vijf keer de Next-knop aan te klikken, aan te geven dat we akkoord gaan met de licentievoorwaarden en af te ronden met Install, Finish. Start je de tool de eerste keer op, dan krijg je de Engelstalige interface te zien. Liever Nederlands? Open dan het tabblad Options en kies de juiste taal bij Language. Nu je hier toch bent: je kunt tevens aangeven hoeveel backupbestanden er maximaal worden bewaard, of je je backups met een wachtwoord wilt afschermen en of je die automatisch in kleinere bestanden wil opsplitsen, zodat ze bijvoorbeeld op een cd-rom passen. Bevestig je keuzes met Save.

Backuppen en terugzetten

Je bent nu klaar om te doen waarvoor je de software hebt geïnstalleerd: backups maken van je e-mail(instellingen). Logischerwijze open je daarvoor het tabblad Back-up: je merkt meteen dat EZ eMail Backup met heel wat e-mailclients overweg kan. We zetten ze even op een rijtje: Windows Mail, MS Outlook, Eudora, IncrediMail, PegasusMail, The Bat, Poco Mail, Opera Mail, Netscape Messenger en Thunderbird. Als extraatje blijkt de tool ook de favorieten van Internet Explorer te kunnen veiligstellen. Windows Live Mail ontbreekt echter op het appel.

Je hoeft nu maar de gewenste e-mailclient te selecteren en via vinkjes aan te geven welke onderdelen je in de backup wilt. Vervolgens kies je een geschikte locatie (via het …-knopje) en start je de backup.

In geval van problemen zet je de backup met hetzelfde gemak terug. Open dan het tabblad Restore, blader naar het juiste backupbestand, kies de gewenste items en bevestig met Restore. Klaar!

Backup inplannen

Gemak dient de mens, dus zou het wel handig zijn als je zelf niet meer hoeft te denken aan het regelmatig maken van zo’n backup. Dat heb je zo geregeld. Open het tabblad Keuze tijdstip, plaats een vinkje bij Maak geplande Back-up, duid alle gewenste onderdelen aan, geef de frequentie, startdag en tijdstip op en verwijs naar een geschikte backuplocatie met de knop Browse.

Wizard gebruiken

Moeilijk is het allemaal niet, maar voor wie het echt op een presenteerblaadje wil: Ez eMail Backup biedt tevens een wizard die je stapsgewijs door de hele backup- en restoreprocedure leidt. Klik op Wizard Mode, Backup. De opeenvolgende stappen herken je ongetwijfeld: e-mailprogramma aanduiden, onderdelen selecteren, backuplocatie en eventueel speciale opties instellen (zie boven), en dan ben je er wel. Ongeveer hetzelfde verhaal geldt bij Restore, alleen krijg je hier wel de gelegenheid de backup niet rechtstreeks naar het e-mailprogramma terug te zetten, maar uit te pakken naar een aparte map van waaruit je de gewenste data dan zelf via je e-mailprogramma kunt importeren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Internet

Tags: workshop

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI