Zimbra Desktop

Zimbra Desktop is een programma dat probeert alle e-mail- en sociale accounts te combineren in één duidelijk overzicht. Of eigenlijk: dat wás het, want het zal in zijn huidige vorm niet meer verder ontwikkeld worden. Jammer?
2
Score
20
Score: 20
  • Pluspunten
  • uitgebreide interface
  • kan overweg met meerdere agenda's
  • had potentie
  • Minpunten
  • end of life
  • elke vorm van sociale integratie is kapot

Bij het eerste keer opstarten van Zimbra wordt gevraagd om alle e-mailaccounts toe te voegen. Er is standaard ondersteuning voor Gmail, Yahoo!, Microsoft Exchange, Zimbra-server en andere pop- en imap-accounts. Alle genoemde ingebouwde diensten werken overigens via imap, niet via Exchange ActiveSync.

Zijn de accounts eenmaal toegevoegd, dan kom je terecht op het hoofdscherm. De interface lijkt erg op die van Outlook met de bekende driebalkenindeling. Links staan de accounts en mappen, daarnaast de e-mailberichten en rechts is er ruimte voor het bericht zelf. Links onderaan zien we nog een kalenderwidget en bovenin is een aantal tabbladen te vinden voor de verschillende programmaonderdelen. De interface ziet er misschien niet heel aantrekkelijk uit – met een skin via Instelling rechtsboven wordt het geheel al wat beter, overigens – maar werkt wel goed. Er zijn veel opties die duidelijk geordend zijn en de tabbladinterface werkt lekker. Er zijn tabbladen voor e-mail, het adresboek, agenda, taken, de aktetas, voorkeuren en sociaal. Bij ons Gmail-account laden het adresboek en de agenda overigens niet.

Vooral het tabblad Sociaal is interessant, want hier is het mogelijk om Facebook- en Twitter-accounts te beheren. Eigenlijk zou het logischer zijn om aan het begin, tijdens de opstartwizard, in één keer alle accounts toe te voegen, maar we moeten dat later via dit tabblad doen. Doe echter geen moeite, want het heeft geen zin. Zimbra Desktop maakt gebruik van de Twitter v1-api, die niet langer is te gebruiken. Het programma zou bovendien eigenlijk meer kunnen, zoals populaire tweets weergeven, maar gebruikt daarvoor TweetMeme, dat er eveneens is mee opgehouden. Hetzelfde geldt voor Digg-ondersteuning: Digg is dusdanig vernieuwd dat ook dit niet meer werkt. LinkedIn werkt bij ons überhaupt niet.

En het is onwaarschijnlijk dat dat ooit aangepast zal worden, want Zimbra Desktop zal in zijn huidige vorm niet meer verder ontwikkeld worden. In plaats daarvan gaan de ontwikkelaars overstappen op een html5-offline-app, maar wanneer die moet verschijnen is nog niet duidelijk.

Zimbra Desktop was een programma met potentie. De interface zal geen schoonheidsprijs winnen, maar werkt desondanks goed en biedt veel opties. Het is alleen jammer dat het programma end of life is en dat de integratie met Twitter- en Facebook-accounts niet meer werkt. Eigenlijk kan je er alleen nog mail mee bekijken en, als je geluk hebt, meerdere adresboeken en kalenders mee beheren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Internet

Tags: zimbra