}
abonneren

Zelf internet-tv uitzenden

Met Ustream verzorg je tv-uitzendingen via internet. Wordt jij misschien de nieuwe John de Mol dankzij onze 10 tips?

Met de webdienst Ustream is het mogelijk om internettelevisie te maken. Slechts een gratis account, een internetverbinding en een webcam zijn voldoende om aan de slag te gaan. Het is niet nodig om software te downloaden. Voor de professionele gebruiker is wel software beschikbaar, maar in deze workshop gaan we uit van de gratis versie die geheel in de browser draait. De gratis versie biedt alle functionaliteit, maar voorafgaand aan elke uitzending zie je wel een kort reclamefilmpje. Ustream genereert hieruit inkomsten, waardoor ze de dienst in de gratis variant kunnen aanbieden. Er bestaat voor de consument ook een volledig reclamevrije versie, daarvoor moet elke kijker een abonnement afsluiten van € 3,99 per maand. Je zult begrijpen dat de meeste kijkers dit niet doen. Daarom zul je de aanwezigheid van reclameboodschappen moeten accepteren als je zonder kosten van deze dienst gebruik wilt maken.

Als je via Ustream uitzendt, gelden geen beperkingen wat betreft het aantal kijkers. Als je een goede tv-show hebt, kun je daarmee in theorie vele (tien)duizenden internetkijkers bereiken. Met een snelle internetverbinding en een webcamera van goede kwaliteit kun je uitzenden in een zeer goede beeld- en geluidskwaliteit.

Ustream bestaat al sinds 2007 en heeft op dit moment ruim twee miljoen geregistreerde gebruikers. Gezamenlijk produceren zij meer dan anderhalf miljoen uur videocontent per maand. Tijdens de verkiezingscampagne in 2008 werd de site door Amerikaanse presidentskandidaten ingezet voor het verspreiden van hun politieke boodschap. In 2007 en 20087 won Ustream de CNET Webware 100 Award.

Account aanmaken

Ga naar www.ustream.tv en maak een gratis account aan. Overigens kun je je ook aanmelden met een account van Facebook, Google Yahoo of Open ID. Als je alles correct hebt ingevoerd, ontvang je een bevestigingsmail van Ustream.

Zorg ervoor dat je webcam is aangesloten, klik rechtsboven op Go Live! en jouw persoonlijke pagina verschijnt. Klik linksboven op de gele knop Create a Channel. Geef een zelfgekozen naam aan het kanaal. Klik nu op Create. Een nieuwe internetpagina verschijnt. Vul hier de volgende velden in: Show Name, Category, Channel Tags en About. Onder het kopje Channel Picture kun je een logo voor jouw kanaal uploaden.

Klik vervolgens linksboven op Go To Channel. Er verschijnt een pagina met een beeldscherm en de naam van jouw kanaal. Klik nu op Go Live! en het werkvenster Broadcast now verschijnt. Kies Broadcast. Voordat je de uitzending kunt starten, krijg je een waarschuwing van Ustream te zien. Ustream waarschuwt je nadrukkelijk dat je geen geweld of naakt mag laten zien. Het is geen geval toegestaan om illegale activiteiten te verrichten of inbreuk te maken op andermans rechten. Hierna verschijnt een venster van Adobe: Instellingen Adobe Flash Player. Je krijgt de vraag of je Ustream toegang wilt verlenen tot je camera en microfoon. Zet een vinkje bij Toestaan en klik op Sluiten. Klik op het volgende scherm op Start Broadcast.

Voordat de live uitzending start, zie je eerst een korte reclameboodschap. Hierna zie je dat jouw uitzending te zien is in het kleine televisiescherm op de website. Je hebt de keuze uit twee verschillende televisieschermen: Local Monitor en Server Monitor. De Local Monitor geeft het beeld zoals het realtime op jouw computer wordt gefaciliteerd. Het beeld van de Server Monitor is afkomstig van Ustream. Jouw gemaakte videobeelden moeten eerst worden verzonden naar Ustream, waarna ze worden gedistribueerd naar jouw kijkers op internet. Het uploaden van deze live videobeelden en het verder verspreiden door Ustream kost natuurlijk enige tijd, waardoor de videobeelden via de Server Monitor met ongeveer vier seconden zijn vertraagd. Overigens is het ook mogelijk om zonder beeldmonitor te werken. Zet dan een vinkje bij Disable Monitor. Je uitzendingen zijn te zien op jouw eigen kanaal: www.ustream.tv/channel/<naam channel>. Iedereen die deze pagina bezoekt, kan jouw uitzendingen bekijken. Wil je de uitzending stoppen, klik dan simpelweg op Stop Broadcast.

Met de hulp van de beschreven stappen kun je uitzenden via internet. Maar met de hulp van de volgende tien tips maak je jouw internetuitzendingen nóg beter!

Tip 1: Profiel personaliseren

Met een eigen achtergrondafbeelding realiseer je een professionelere uitstraling voor je eigen tv-kanaal. Ga naar Dashboard overview en klik onder het kopje Channel op More. Kies Design. Op de pagina Customize your Channel Page klik je op I want to customize my theme. Klik op Upload Custom image en selecteer de achtergrondafbeelding. De vereisten voor de achtergrondafbeelding zijn een maximale bestandsgrootte van 1 MB en een afmeting van bij voorkeur 1950x1200 pixels. Ustream accepteert de formaten jpg en png. Optioneel kun je nog de achtergrond en de links een eigen kleur geven. Klik op Save.

De Profile Page kun je ook van een afbeelding voorzien. Ga naar het Dashboard Overview. Klik onder het kopje Account op Profile Page. Bij Your Picture klik je op Bladeren en selecteer je een afbeelding. Onder het kopje Bio zie je een invoerveld, waar je wat over jezelf of tv-kanaal kunt vertellen.

Jouw kanaal kun je ook voorzien van een eigen logo. Ga naar Dashboard Overview, Channel, Info. Op de nieuwe pagina Channel Info klik bij je Channel Picture op Bladeren. Selecteer het logo en kies Save. De afbeelding die je als logo wilt gebruiken, moet een beeldverhouding van 4:3 hebben.

Tip 2: Externe microfoon

Goed geluid is bij een internetuitzending ontzettend belangrijk. Elke webcam heeft een ingebouwde microfoon, maar vanwege de afstand tussen jouw mond en de microfoon op de webcam is het geluid nooit om over naar huis te schrijven. Gelukkig kun je een aparte microfoon gebruiken voor Ustream. Er zijn tegenwoordig uitstekende usb-microfoons van minder dan € 100 te koop. Het merk Samson heeft op dit gebied al jaren een prima reputatie en de microfoons van dit merk zijn bij uitstek geschikt voor internettelevisie. Heb je een losse microfoon? Sluit hem aan, klik op Go Live! en ga in het venster naar Audio Source. In het uitrolmenu selecteer je de externe microfoon. Aan de rechterkant bevindt zich de optie Audio Quality. Met een schuifregelaar stel je hier de kwaliteit van de audiostream (5 kHz - 44 kHz) in. Het geluid (tijdelijk) uitschakelen kan ook: verwijder het vinkje bij Audio Broadcast.

Tip 3: Poll organiseren

Het is mogelijk om tijdens een uitzending een poll te organiseren. Zo peil je onder jouw kijkers hoe ze over een bepaald onderwerp denken. Je stelt een vraag waarop vier mogelijke antwoorden mogelijk zijn. Klik op Go Live! en op het tabblad Poll. In het invoerveld Poll Question voer je de vraag in. Onder het kopje Poll Options voer je vier antwoorden in waaruit de kijkers kunnen kiezen. Ben je klaar, klik dan op Start Poll. Als je kijkers de uitzending beginnen te kijken, verschijnt de vraag met de vier antwoorden. Ook aan de onderkant van het scherm zie je ook de knop Poll. Als ze daarop klikken, verschijnt de poll eveneens. De resultaten van de poll kun je opvragen via het tabblad Poll in het werkvenster.

Tip 4: Chatroom inrichten

Via een chatroom kunnen kijkers tijdens een uitzending met elkaar communiceren tijdens een uitzending. Zo’n chat kan best wel nuttig zijn, want dan weet je direct hoe jouw kijkers de uitzending ervaren. Vanuit het Dashboard ga je naar Channel en klik je op Chat. Zet een vinkje bij Display Chat. Het is verstandig om moderators aan te stellen. Zij kunnen erop toezien dat alles netjes verloopt in de chatbox tijdens jouw uitzending. Om een moderator toe te voegen, vul je de naam van moderator in en klik je op Add as moderator. Moderators kunnen chatters uit de chatbox verwijderen of definitief bannen, zodat ze geen toegang meer hebben tot de chatbox.

Tip 5: Opnemen en downloaden

Met Ustream is het mogelijk om een uitzending op te nemen. Dat is handig, want niet iedereen is natuurlijk in gelegenheid om een uitzending live te bekijken. De opgenomen uitzendingen staan op de servers van Ustream. In totaal kun je een onbeperkt aantal uitzendingen online opslaan, maar bedenk wel dat je maximaal drie uur of 10 GB videomateriaal mag opslaan bij Ustream. Hoe doe je dit? Klik rechtsboven op de gele knop Go Live! en vervolgens op de groene knop Start Record. Linksboven zie je een rood knipperend bolletje met daarachter de tijd hoelang de opname al loopt. De uitzending stoppen doe je door simpel op Stop Record te klikken. Bij het opslaan van de video geef je een titel, een beschrijving en een aantal beschrijvende tags. Klik nu op Save.

Een uitzending kun je ook naar je eigen computer downloaden. Vanuit het Dash Board ga je naar Channel en klik je op Videos. Op een nieuwe pagina krijg je een overzicht met opgenomen uitzendingen. Selecteer een video en klik op Download. De uitzending wordt gedownload naar de lokale pc. Het bestandsformaat is flv (Flash video). Als je dit formaat niet kunt afspelen, download dan de gratis FLV Player op http://applian.com/flvplayer.

Tip 6: Statistieken bekijken

Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar hoeveel mensen jouw uitzendingen live en on demand bekijken. Gelukkig heeft Ustream tools aan boord om dit te meten. Hoe regel je dat? Ga naar het Dashboard en klik onder Metrics op Broadcasts. Op een nieuwe pagina krijg je overzicht van alle statistieken. Je kunt de statistieken per kanaal of van al je tv-kanalen opvragen. Daarnaast kun je zelf een tijdvak ingeven waarover de statistieken gegeven moeten worden. Je ziet het aantal unieke kijkers, hoeveel keer een uitzendingen is bekeken en hoelang een bepaalde uitzending gemiddeld is bekeken.

Tip 7: Mobiel uitzenden

Heb je een Android-telefoon, iPhone of iPad, dan kun je vanaf locatie uitzendingen verzorgen. Voorwaarden zijn dat je smartphone is voorzien van internettoegang en natuurlijk een werkende camera aan boord heeft. Voor de iPhone, iPad en Android kun je gratis apps downloaden. Met deze apps start je een live verbinding op. Voor een goede beeldkwaliteit is het wel belangrijk dat je beschikt over een snelle uploadsnelheid. Hoe hoger deze snelheid, hoe beter de beeldkwaliteit. Ben je ergens op locatie, probeer dan connectie te maken met het lokale netwerk via wifi. In dit geval heb je meestal een stabielere en snellere internetverbinding. Maak je gebruik van de verbinding van jouw mobiele telecomprovider, houd dan wel het internetverkeer in de gaten. Veel aanbieders werken tegenwoordig met databundels en videostreams kunnen behoorlijk wat dataverkeer genereren. Zo kun je ongewild met deze gratis dienst toch op hoge kosten worden gejaagd. Met de apps van Ustream kun je overigens ook uitzendingen van andere Ustream-gebruikers bekijken.

Tip 8: Wachtwoord

Wil je dat alleen bepaalde mensen jouw show kunnen bekijken, dan stel je een wachtwoord instel. Hiervoor ga ja naar het Dashboard en klik je onder het kopje Channel op More, Advanced. Bij Channel Privacy zet je een vinkje bij Make your channel private. In het invoerveld bij Channel password voer je een wachtwoord in. Klik op Save. Alleen na het invoeren van het juiste wachtwoord kunnen de kijkers jouw uitzending bekijken.

Tip 9: Tekstlaag over videobeeld

Met Ustream is het mogelijk om een tekstlaag over het videobeeld van jouw uitzending te projecteren. Klik op Go Live! en ga je naar het tabblad Text & Videos. Klik op New Text Layer. Voer je zelfgekozen tekst in. Je kunt de tekst naar geheel eigen wens aanpassen wat betreft kleur, achtergrond en schaduw. Ook de grootte van de tekst kun je zelf aangeven. Met de schuifknop Scroll laat je de tekst horizontaal over je beeldscherm lopen. Heb je de tekst ingevoerd, klik dan op Add. Linksboven klik je op Show Preview. Zo kun je zien hoe de tekst eruit ziet op het scherm. Ben je tevreden, klik dan op Push on Air. De zelfgemaakte tekstlaag is in de uitzending te zien.

Tip 10: Uitzending embedden

Jouw uitzending kun je ook op je eigen website aanbieden. Hoe doe je dat? Ga naar jouw persoonlijke pagina op Ustream. Klik rechtsonder op de player op Share en kies Embed. De code selecteer je met Copy to Clipboard. Deze code kun je vervolgens plakken in jouw website of blog (WordPress, Joomla, Drupal, et cetera). Via de instellingen kun je de code nog naar wens instellen. Zo heb je de keuze uit drie verschillende beeldschermformaten en kun je de kleuren ook nog naar eigen inzicht aanpassen.

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Workshop, Internet

Tags: workshop

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI