abonneren

Youtube wil gezichten herkennen

Het wordt een beetje eng. Google kan natuurlijk al lang gezichten herkennen, maar wil dat truukje nu ook gaan toepassen in Youtube-filmpjes. Google heeft hiervoor al patent aangevraagd.

Youtube wil via gezichtsherkenning kunnen zoeken op identiteit van mensen die in de video's voorkomen. Engadget heeft een patent gevonden waarin Google software, een database en een zoekfunctie heeft opgenomen. Kortom: serieuze plannen! 

Zelflerend algoritme

Natuurlijk noemt Google niet de privacy-issues die hiermee gepaard kunnen gaan. Ze geven zelf een scenario waarbij beroemdheden in video's getagged zijn en zo gemakkelijker gevonden kunnen worden door koppelingen met foto's en artikelen. Het noemt zelfs een algoritme dat zelflerend is en tags kan verbeteren. Wij krijgen het gevoel dat het om een AI gaat. 

De reden dat Google aan gezichtsherkenning wil gaan doen, is dat de database nu zo gigantisch is (en alleen maar sneller groeit), dat een goede zoekfunctie cruciaal wordt. Mensen taggen video's nog niet (of niet goed) en titels zeggen ook niet alles. Denk maar aan: "Wow.. kijk hier eens naar!". Dat zegt niets over de inhoud. 

Google niet alleen

Google is niet alleen met gezichtsherkenning. Er zijn steeds meer grote bedrijven die er mee gaan werken, of er in investeren. Eén van de grootste is natuurlijk Facebook. Het sociale netwerk heeft vorige maand Face.com gekocht: een Israëlisch bedrijf dat voorziet in deze software. Het sociale netwerk zou op zoek zijn naar manieren om het taggen van gebruikers te verbeteren.

Bron: Webwereld

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Internet

Tags: YouTube

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord