YouTube stapt over op HTML5

YouTube gebruikt nu standaard HTML5 om video's af te spelen in Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 en betaversies van Firefox. Daarvoor wordt Adobe Flash langzaam maar zeker aan de kant geschoven.

De overstap is al in 2010 in werking gezet, toen Google zocht naar manieren om YouTube-video's te bekijken op apparaten die Flash niet ondersteunen. Sindsdien is HTML5 telkens doorontwikkeld, waardoor het nu de standaard backbone mag zijn voor de webversie van YouTube.

Flexibel

HTML5 heeft nog steeds als voordeel dat het gemakkelijk in te zetten is buiten webbrowsers, zoals in smartphones en smart-tv's. Maar het belangrijkst is de ondersteuning van een flexibele bitrate. Een video bufferen duurt korter, omdat aan de hand van je internetsnelheid wordt bepaald in welke kwaliteit er wordt afgespeeld. Dat ken je misschien wel van Netflix-video's, die ook gebruik maken van HTML5.

Daarnaast biedt HTML5 ondersteuning voor de videocodec VP9. Daarmee starten 4K en HD-video's op 60 frames per seconde sneller. Ook kosten deze hogekwaliteitsvideo's met VP9 35 procent minder bandbreedte dan video's in Flash, aldus Google.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: youtube, flash, html5