YouTube maakt betere afspraken met liedjesschrijvers

YouTube heeft een schikking getroffen met de National Music Publishers' Association voor het uitbetalen van royalties. Een deel van die vergoedingen zijn namelijk nog niet uitbetaald, omdat niet duidelijk is wie de teksten voor bepaalde nummers heeft geschreven.

Van veel muziekvideo's op YouTube of achtergrond die wordt gebruikt bij door gebruikers aangemaakte filmpjes, is niet duidelijk wie de songteksten hebben geschreven. Vaak is wel bekend wie de uitvoerende artiest is, maar omdat liedteksten ook vaak door anderen zijn geschreven, is die informatie niet altijd op te vragen.

Complex

YouTube moet alle artiesten waarvan muziek op de videodienst is verschenen, royalties betalen. De komsten daarvoor komen onder meer uit advertentieinkomsten. Vooral op het gebied van de royalties die bedoeld zijn voor tekstschrijvers is het een lastige materie. Bij veel liefjses ontbreekt namelijk duidelijke informatie over wie voor een bepaald nummer de teksten heeft geschreven.

De National Music Publishers' Association (NMPA) krijgt nu van YouTube toegang tot een lijst waarvan de informatie over de liedjesschrijvers ontbreekt, zodat platenmaatschappijen die informatie kunnen bijwerken en bepalen wie geld krijgt voor welke teksten.

YouTube moet uiteindelijk 40 miljoen dollar uitkeren aan deze tekstschrijvers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: youtube, royalties