Wordpress, 10 tips voor gevorderden

WordPress: 10 tips voor gevorderdenInhoud:

 

Tip 1: Pagina’s of berichten negeren bij een zoekfunctie

De meeste WordPress thema’s bevatten een zoekfunctie waarmee bezoekers gemakkelijk door de content van je website kunnen zoeken. Maar in sommige gevallen wil je niet dat bepaalde berichten of pagina’s gevonden worden met deze zoekfunctie, denk bijvoorbeeld aan de contactpagina of de ‘wie zijn wij’-pagina. Of je wilt niet dat berichten van een bepaalde categorie doorzocht worden. De plugin Simply Exclude is dan de oplossing. Met deze plugin kun je per pagina instellen of deze wel of niet meegenomen moet worden in zoekopdrachten. Maar dat is nog niet alles. Je kunt met Simply Exclude ook instellen welke categorieën of berichten met bepaalde tags doorzoekbaar zijn en of deze berichten getoond mogen worden op de homepage of in de rss-feed. Er zijn vele instellingen, maar je dient er wel rekening mee te houden dat zodra een bericht zich in de excluded-categorie bevindt, het ook echt genegeerd wordt, ook al bevindt het zich ook nog in andere categorieën.

Tip 2: simpele aanpassingen door afbeeldingen te vervangen

Bij het zoeken naar een geschikt thema zul je ongetwijfeld thema’s tegenkomen die qua opbouw precies zijn wat je zoekt, maar qua uiterlijk totaal niet voldoen aan de eisen. Dat is op zich geen enkel probleem. Je kunt het uiterlijk van de site immers zelf aanpassen. De simpelste manier van het cosmetisch veranderen van je site is de afbeeldingen van het thema aanpassen naar je eigen wensen. De afbeeldingen voor het thema vind je in de volgende map op je WordPress-site: .../wp-content/themes/<JOUW GEKOZEN THEMA>/images.

Deze afbeeldingen kun je gemakkelijk down- en uploaden met een ftp-programma als Filezilla. Met een beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop kun je de afbeeldingen veranderen. Het is natuurlijk wel verstandig om de grootte van de afbeeldingen in de gaten te houden en deze niet te laten afwijken van het origineel. Zo weet je zeker dat de veranderingen soepel verlopen. De bestandsgrootte hoeft natuurlijk niet overeen te komen, maar houd er wel rekening mee dat het voor de snelheid van de site niet verstandig is om afbeeldingen met een flinke bestandsgrootte te gebruiken.

Tip 3: Nul reacties verdoezelen

Waarschijnlijk kunnen mensen op je site reageren op berichten. Het staat altijd goed wanneer er bij een bericht staat dat er een aantal reacties zijn. Maar als je doelgroep weinig reageert, dan staat er bij al je berichten ‘0 reacties’. Dit kan het beeld opwekken dat je website niet actief is of dat deze weinig bezocht wordt. Het staat in elk geval niet prettig. Je kunt heel eenvoudig de 0 reacties veranderen in een zin die positiever overkomt, zoals ‘Reageer nu!’ of ‘Geef een reactie’. Dit is eenvoudig te bewerkstelligen door op de juiste plaats in de code ‘0 Reacties’ te vervangen. In het hoofdsjabloon van de site, index.php, staat vermoedelijk een code die veel lijkt op het onderstaande:

<div class=”data”>

<span class=”clock”><?php the_time(‘j F Y’); ?></span>

<span class=”comm”><?php comments_popup_link(‘0 Reacties’, ‘1 Reactie’, ‘% Reacties’); ?></span>

</div>

Hierin zie je al duidelijk staan wat er weergegeven wordt op het scherm wat reacties betreft. Vervang tussen de aanhalingstekens ‘0 Reacties’ eenvoudigweg door iets anders. Dat wordt vervolgens op de homepage gecommuniceerd in plaats van ‘0 Reacties’. Andere bestanden waarin je de reacties kunt aanpassen zijn: archive.php, comments.php en single.php.

 

Tip 4: Het verschil tussen the_excerpt en the_content

Je berichten kunnen op de homepage op verschillende manieren getoond worden. De eenvoudigste methode is door de tekst in het bericht af te breken met de tag <!--more-->. Alles wat voor deze tag in de html-code staat, wordt in dezelfde stijl afgebeeld op de homepage of archief. We gaan we er dan echter wel vanuit dat er in de loop van je index.php of archive.php de volgende code staat: <?php the_content(); ?>.

Wil je op de homepage het bericht niet op exact dezelfde wijze tonen als in het bericht zelf en wil je het bericht standaard na eenzelfde aantal woorden afkappen? Dan moet je de volgende code gebruik in de loop: <?php the_excerpt(); ?>. Deze code laat de tekst zien in de stijl van de huidige pagina en onderbreekt de tekst standaard na 55 woorden. Afhankelijk van je thema kan deze onderbreking hard zijn in de vorm van [...] op het einde of in de vorm van een Lees verder-link. Dit hangt van je thema af, maar je kunt dit zelf ook instellen. The_excerpt is een functie die uitgebreid in te stellen is, mits je niet bang bent zelf enige aanpassingen in de code te maken. Meer informatie over the_excerpt vind je op codex.wordpress.org/Template_Tags/
the_excerpt.

Tip 5: Functies deactiveren zonder coderegels te verwijderen

Wellicht zijn er bepaalde functies in je thema die je op het moment niet nodig hebt, maar die je niet definitief wilt verwijderen uit de code. Of je bent de functies van je thema aan het verkennen en wilt graag wat experimenteren door code weg te halen om te zien wat er gebeurt. Dit laatste proces kan bijzonder leerzaam zijn. Een slimme manier om code inactief te maken zonder dat je deze verwijdert, is door binnen de php-tags gebruik te maken van /* en */. Zo hebben we op onze voorbeeldwebsite bovenin een tekstvlak met nieuws staan die in de index.php opgeroepen wordt door de volgende code:

<?php include (TEMPLATEPATH . ‘/slide.php’); ?>

Als we hier gebruikmaken van /* en */ , dan ziet de code er als volgt uit:

<?php /* include (TEMPLATEPATH . ‘/slide.php’); */ ?>

Het tekstvlak verdwijnt, maar is weer makkelijk terug te zetten door de elementen /* en */ te verwijderen.

 

Tip 6: blokkerende plugins onschadelijk maken

WordPress is een fijn cms, maar het upgraden van WordPress zelf of van de plugins die je gebruikt is niet zonder risico. Daarom is het noodzakelijk een backup te maken voordat je upgradeacties uitvoert. Soms zorgt een upgrade ervoor dat je niet meer kunt inloggen op je eigen website of je website lijkt helemaal de geest te hebben gegeven. Vaak blijkt dan een plugin de oorzaak van alle ellende. Met een beetje geluk kun je met googelen erachter komen welke je parten speelt, maar het kan nooit kwaad om voor jezelf op een rijtje te hebben welke plugins je gebruikt. Gelukkig hoef je niet in te loggen op WordPress om ze te deactiveren. Start je favoriete ftp-programma op en ga naar de map .../wp-content/plugins. Hier zie je alle pluginbestanden staan. Het weghalen van de juiste pluginmap zal automatisch de plugin uitschakelen en hiermee het probleem oplossen.

Tip 7: Bepaalde berichten op de hoofdpagina negeren 

Op de hoofdpagina (index.php) staan doorgaans alle berichten, maar het kan natuurlijk zijn dat je berichten uit een bepaalde categorie niet op de homepage wilt hebben. Onze voorbeeldwebsite is een gameswebsite met nieuwsberichten en gamereviews. De hoofdpagina is een opsomming van de laatste gamereviews en daartussen horen geen nieuwsberichten. Er zijn drie verschillende methodes om dit op te lossen.

Methode 1: in de hoofdpagina (index.php) zoek je de volgende code op:

<?php if (have_posts()) : ?>

<?php while (have_posts()) : the_post(); ?>

Direct daar onderaan plak je de volgende code, waarbij X het categorie-id-nummer is dat je wilt negeren.

<?php if (in_category(‘X’)) continue; ?>

Een nadeel van deze methode is dat het bericht wel meetelt in de ‘hoeveelheid berichten per pagina’-instelling van WordPress hoewel deze niet getoond wordt. Als je dus tien berichten per pagina laat zien en twee van de eerste tien berichten worden genegeerd, dan zie je op dat moment dus maar acht berichten op de hoofdpagina.

Methode 2: een nettere methode is de volgende. Je zoekt weer de bij Methode 1 aangegeven code op. Maar deze keer plak je direct ervóór de volgende code:

<?php $paged = (get_query_var(‘paged’)) ? get_query_var(‘paged’) : 1;

query_posts(“cat=-X&paged=$paged”); ?>

Met deze methode wordt altijd de juiste hoeveelheid berichten op de pagina getoond. Er is echter wel een maar. Deze code negeert alleen berichten die enkel tot categorie X behoren. Als berichten naast categorie X ook nog behoren tot een andere categorie, worden ze alsnog getoond.

Methode 3: je gaat op dezelfde manier te werk als bij methode 2, maar plaatst nu de volgende code.

<?php query_posts($query_string . ‘&cat=-X’); ?>

Ook hier wordt altijd de juiste hoeveelheid berichten getoond, maar deze methode is strenger. Zodra een bericht valt in categorie X, wordt hij genegeerd, ook als hij tot andere categorieën behoort.

 

Tip 8: Het juiste categorie-id-nummer achterhalen

De bovenstaande tip heeft natuurlijk alleen zin als je weet hoe je achter het categorie-id-nummer komt van de categorie die je wilt negeren. Die is relatief eenvoudig te achterhalen, maar je moet wel weten waar je moet zoeken. Ga in het Dashboard naar het onderdeel Categorieën. Je krijgt een overzicht te zien van alle categorieën van je website. Vervolgens klik je op de categorie waarvan je het id-nummer wilt weten. Nu zie je in de adresbalk als laatste ‘ID=’ staan, gevolgd door een getal. Dit getal is het categorie-id-nummer van de door jou aangeklikte categorie.

Tip 9: Blogtitel en beschrijving niet meer tonen

In WordPress moet je altijd de naam van je website en een onderschrift invullen in de algemene instellingen. Dit is nuttige informatie waar Google ook raad mee weet en verhoogt de vindbaarheid van je site. Er zijn echter een hoop WordPress-thema’s die de naam en de beschrijving ook op de site plaatsen. Dit is niet altijd handig, want het zou zomaar kunnen dat je de titel van je website anders wilt presenteren, door middel van een banner bijvoorbeeld. Het tonen van de sitenaam en beschrijving is bijna altijd in het koptekstbestand (header.php) geprogrammeerd. In header.php, gemakkelijk via de Weergavebewerker te benaderen, zoek je de volgende code:

<div class=”blogname”>

<h1><a href=”<?php bloginfo(‘siteurl’);?>/” title=”<?php bloginfo(‘name’);?>”><?php bloginfo(‘name’);?></a></h1>

<h2><?php bloginfo(‘description’); ?></h2>

</div>

De hierboven beschreven php-code haal je weg of voorzie je van code waarmee je regels negeert. Je plaatst dan <?php /* voor de eerste coderegel en sluit de te negeren code af met */?>.

 

Tip 10: Makkelijk backups maken van de sql-database

Backups, backups, backups! Met dat mantra ben je ongetwijfeld nu wel meer dan bekend, maar het backuppen van de sql-database is best nog wel een hoop gedoe. Zo moet je waarschijnlijk in het webprogramma phpMyAdmin allerlei lastige instellingen verwerken voordat je een backup kunt maken. Met de plugin WordPress Database Backup maak je snel en gemakkelijk backups van de sql-database vanuit het Dashboard. Je kunt zelfs periodieke backups instellen en de backupbestanden naar jezelf laten mailen.

 

Lees ook: Websites bouwen met WordPress

 

Tekst: Gerard Sombroek

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten