Wikileaks in zwaar weer

Het rommelt bij Wikileaks, de omstreden klokkenluiderssite. Zo heeft de site al een tijd lang geen nieuwe content gekregen en zou het beveiligde inzendingsmechanisme op 12 juni de geest hebben gegeven.Volgens ingewijden werkt het inzendingsmechanisme niet langer omdat Wikileaks de jaarlijkse contributie voor het ssl-certificaat niet heeft betaald. Het gaat hierbij om een bedrag van $30.
Zonder deze pagina is het niet mogelijk om anoniem inzendingen bij te dragen aan de site, een voorwaarde voor succes. Er gebeurt sowieso weinig meer op de site; dit jaar is de teller op twaalf documenten blijven hangen, aanzienlijk minder dan de afgelopen jaren. De beheerder van de site, Julian Assange, weigert concreet commentaar te geven over de staat van Wikileaks. Het lijkt erop dat de tegenwerking van de Amerikaanse overheid zijn tol geëist heeft.

Ook is de structuur van Wikileaks omstreden. Aanvankelijk werkte de site als Wikipedia, zodat iedereen aan documenten kon werken, maar public edits gingen als spoedig de deur uit en ook het achterlaten van commentaar is niet meer mogelijk. Assange wordt ervan beschuldigd de site als een Soviet-dictator te beheren, zeker nadat bleek dat een aantal mensen die door Assange als teamleden werden aangemerkt, helemaal niets met de site te maken hadden.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Internet

Tags: