Wie gratis wil bellen gebruikt Skype, dat handige programmaatje dat via internet een telefoongesprek opzet. Er zijn ondertussen echter veel alternatieven voorhanden. Zitten daar echte Skype-killers bij of is de voorloper uit Estland nog altijd soeverein?

Vsee is webconferencingsoftware waarmee gebruikers kunnen chatten en online samenwerken. Het programma is primair een middel om in groepsverband te werken en is vooral geschikt voor zakelijke doeleinden. Wat vooral mooi uitgewerkt is bij Vsee zijn de opties voor schermen delen. Wanneer je een office-programma of een browser opent tijdens een sessie verschijnt er bovenin het scherm een klein Share-icoontje. Als je daarop klikt wordt je scherm tijdens de sessie gedeeld en krijg je de beschikking over een eenvoudige toolbar waarmee je bijvoorbeeld in je presentatie kunt tekenen of schrijven. Bovendien heb je de beschikking over een sharer's application, een zwart bord waarop je kunt tekenen.

Een andere mooi uitgewerkte functie is filesharing. Bij Vsee kan je bestanden in je eigen beeldscherm slepen. De anderen kunnen er dan op klikken en ze bekijken: drag-and-drop delen van bestanden. Een stuk prettiger dan dat uploaden en verzenden via een chatscherm. 

Handig is ook dat je als gebruiker enige invloed hebt op de kwaliteit van het gestreamde videobeeld en de framrate. Hierdoor kan je ook in omgevingen met een lage bandbreedte een videogesprek opzetten. Het mooie daarbij is dat die aanpassingen nog tijdens het gesprek gedaan kunnen worden. Bij Skype kan je ook een andere schermresolutie kiezen, maar dan doe je dit nog voor het gesprek goed en wel begonnen is. Wanneer de lage bandbreedte een probleem geeft, wordt er toch vaak voor gekozen het beeldscherm uit te zetten, wat weer ten koste van de vergaderervaring gaat. In Vsee heb je ook de mogelijkheid netwerkstatistieken te bekijken, zodat je goed kunt zien wie van de gesprekspartners de ‘zwakke schakel’ is. 

Bij het aanmelden bij Vsee krijg je het verzoek een contactlijst te maken door mailadressen bij te voegen. Die kan je handmatig invoeren, maar ook synchroniseren met mailaccounts (o.a. Gmail, Yahoo en Hotmail). Je zal wel voor ieder mailadres aan moeten geven of je het wil toevoegen, maar dat is ook een voordeel want zeker niet iedereen die je ooit gemaild hebt is een mailcontact dat je in je Vsee-account wilt. Overigens moet iedereen toch bij Vsee aangemeld zijn om een gesprekje te beginnen en krijgen al die contacten ook een mailtje om zich bij Vsee aan te melden!

Zoals gezegd is Vsee echt een samenwerkingsapplicatie en is de gratis versie vooral bedoeld om aan het programma te ruiken. Bij de gratis versie zitten er zware restricties op hoe vaak je je beeldscherm kunt delen met anderen. Een betaalde versie van $ 9 per maand geeft ongelimiteerde schermdeelmogelijkheden. Het belangrijkste nadeel is echter toch een beperkte functionaliteit. Er is bijvoorbeeld geen opnamefunctie, dat zal je dan toch met een ander programma op moeten lossen. Vsee is beschikbaar voor de pc en de Mac, maar er zijn geen mobiele applicaties voor dit programma. Overigens wordt daar volgens de Vsee-blog wel aan gewerkt en dit jaar zullen er apps voor iPhone en Android verschijnen.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten