abonneren

Voorstel van Google en Verizon voor netneutraliteit

Na alle ophef die er is ontstaan rond het overleg tussen Google en Verizon over netneutraliteit in de VS, blijkt dat het resultaat van dit gezamenlijke overleg helemaal geen onderlinge deal is.Google en Verizon hebben ruim een jaar lang overleg gevoerd over wat de beste aanpak zou moeten zijn voor het regelen van het internetverkeer.
In een persconferentie hebben beide bedrijven nu duidelijk proberen te maken wat het resultaat van hun besprekingen is.

Eigenlijk is het voorstel dat de twee nu publiceren niet meer dan een richtlijn op basis waarvan de FCC en andere toezichthouders het internetverkeer kunnen bewaken. Het voorstel zegt, in tegenstelling tot eerdere berichten, helemaal niets over draadloos internet. Feitelijk gaat het voorstel over maatregelen die moeten worden genomen om de continuïteit van het legale gebruik van internet te garanderen. Het zou moeten voorkomen dat illegaal internetgebruik het bedoelde gebruik hindert of onmogelijk maakt, of dat bepaalde vormen van internetverkeer voorrang krijgen dan wel worden afgeremd.

De regels zouden de openheid van het internet niet in de weg mogen staan. De FCC zou toezicht moeten houden en boetes tot $2 miljoen moeten kunnen uitdelen. De FCC heeft geen bevoegdheid om zelf regelgeving te maken. Het is de vraag of de FCC voldoende macht heeft om netneutraliteit te garanderen. Het voorstel laat nogal wat ruimte open tot interpretatieverschillen. Zo zou je kunnen lezen dat bittorrent als "niet wettig" zou kunnen worden beschouwd. Ook blijft de deur open staan om bepaalde diensten prioriteit te geven over breedband internetverbindingen.

Het voorstel geeft de breedbandaanbieders de mogelijkheid om extra diensten te ontwikkelen naast de huidige internetvoorzieningen, zolang deze nieuwe diensten maar geen gevaar opleveren voor de beschikbaarheid van de breedbandtoegang zelf. Het hele voorstel leest u hier. Het is niet bekend hoe andere technologiebedrijven en internetproviders over dit voorstel denken. Hier is ongetwijfeld het laatste woord nog niet over gezegd.

Via: Betanews

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: