Vernuftig verborgen met StegoStick

Privacygevoelige data kun je natuurlijk in een versleutelde partitie stoppen, maar dat trekt aandacht. Een alternatief met hoog James-Bond-gehalte is het onderbrengen van die gegevens in onschuldig ogende bestanden.

In deze workshop gaan we aan de slag met het gratis StegoStick, een opensourcetool onder een GNU GPL-licentie. StegoStick is misschien een wat vreemde naam, tenzij je weet dat steganografie (letterlijk: bedekt schrijven) een speciale vorm van cryptografie is waarbij tussen ordinaire gegevens andere, geheime data zodanig worden meeversleuteld dat het niet opvalt. Stick wijst erop dat dit steganografische programma ‘draagbaar’ is en je het dus ook op een usb-stick kwijt kunt.

Installeren

Download het programma via enkele opeenvolgende links op http://stegostick.sourceforge.net of haal het zip-bestandje (419 kB) rechtstreeks binnen via www.tinyurl.com/stegostick. Heb je het archiefbestand uitgepakt, dan zoek je vergeefs naar een exe-bestand in de map. Dat komt doordat je de tool via een dubbelklik op het jar-bestand dient op te starten. Jar staat voor Java Archive; Java RE moet dan ook op je systeem staan. Eventueel installeer je dat nog snel via www.java.com/nl.

Verbergen: encryptie

Standaard start StegoStick op met de rubriek Readme geopend. Hier staat enige achtergrondinformatie over de (werking van de) tool. Daaruit onthouden we vooral dat het ‘draagbestand’ na invoeging van onze geheime data er nog altijd precies zoals het origineel uitziet, zodat het voor derden nagenoeg onmogelijk is de verborgen data te detecteren. Dat klinkt goed!

Open de rubriek Hiding om je eerste databestand te verbergen. Eerst geef je aan welke encryptietechniek je wilt gebruiken: des, triple des, rsa of default (standaard). We gaan er even van uit dat je voor de laatste optie gaat. Bevestig je keuze met OK.

Verbergen: bestandskeuze

Je belandt nu in een venster met twee tabbladen: Hide File en Hide Message. Dit tweede tabblad is alleen interessant als je een zelf in te tikken boodschap in een draagbestand wilt verbergen. Wij houden het hier bij Hide File, aangezien we een compleet bestand ‘onzichtbaar’ willen maken. Via de bovenste browse-knop verwijs je naar dit bestand (secret file). Met de tweede browse-knop wijs je StegoStick de weg naar het draagbestand (cover file), bij voorkeur een (groot) mediabestand, zoals mpg, avi, wav of bmp. Ten slotte maak je met de derde browse-knop duidelijk in welke map het draagbestand (met verborgen databestand dus) hoort terecht te komen. Vul nog een stevig wachtwoord in. Met een klik op Hide gaat StegoStick aan de slag. Als het goed is, wordt even later een succesvolle operatie gemeld.

Onthullen

Er komt natuurlijk een moment waarop je de geheime informatie zelf opnieuw wilt bekijken. Om die weer zichtbaar te maken, ga je ongeveer op dezelfde manier tewerk als daarnet. Alleen open je deze keer logischerwijze de rubriek UnHiding. In eerste instantie duid je hier het eerder gebruikte versleutelingsalgoritme aan (in ons voorbeeld was dat Default). Zodra je op OK hebt gedrukt, verwijs je met de bovenste browse-knop naar je draagbestand en met de onderste naar de doelmap voor het uitgepakte ‘geheime’ bestand. Vul nu het eerder gebruikte wachtwoord in en bevestig met UnHide: je informatie is weer bereikbaar.

Je begrijpt natuurlijk: vergeet je ooit je wachtwoord, dan blijft de geheime informatie voortaan ook voor jou verborgen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten