Verbeter je leeservaring online

Zit je net lekker een longread op het web te lezen, moet je opeens naar de volgende pagina. Natuurlijk is de website traag met veel advertenties en is het lettertype net te klein. Daarom kan er veel verbeterd worden aan de leeservaring online.

Open de printerversie

Een van de oplossingen voor deze ongemakken kan zijn om de printerversie van het artikel te openen. Vaak als je dat doet, wordt alle inhoud in zijn geheel op een pagina geperst waardoor je direct het hele verhaal in een keer kunt lezen. Ook heb je als extra voordeel dat er dan veel afleidende inhoud niet meer wordt geladen. Je kunt dan afdrukken naar PDF, waarmee het ook nog eens mogelijk wordt om later op je tablet, smartphone of e-reader het artikel te lezen. Sommige websites hebben bovendien soms een speciale knop om alle inhoud op één enkele pagina weer te geven, wat de situatie ook al verbetert.

In Chrome sla je eenvoudig een webpagina als PDF op met Ctrl+P.

 

Weg met meerdere pagina’s

Om meerdere pagina’s weg te halen, kun je ook gebruikmaken van een add-on. Voor Mozilla Firefox heb je bijvoorbeeld de add-on Re-Pagination, waarmee je meerdere webpagina’s onder elkaar kunt plakken. Om de add-on te installeren, klik je op Toevoegen aan Firefox / Installeren. Als je nu naar een artikel met meerdere pagina’s gaat en dan naar onderen scrollt, klik je met de rechtermuisknop op knop om naar de volgende pagina te gaan. Kies dan voor de optie Re-Pagination / Load All. Alle pagina’s van het artikel dat je dan leest worden nu geladen en er aan de onderkant aangeplakt.

Met Re-Pagination kun je snel alle andere pagina’s van een artikel onder elkaar zetten.

 

Leesmodus

Apple Safari, Microsoft Edge en Mozilla Firefox hebben een fijne leesmodus, waarbij het artikel in een speciale vorm wordt gegoten, vrij van advertenties en allerlei afleidingen. Voor Safari activeer je de leesmodus door in de adresbalk links op het icoon te klikken, als je een artikel leest. Voor Edge klik je rechts van de adresbalk op het boekje of je activeert de leesmodus met de sneltoets Ctrl+Shift+R. Ook Firefox heeft een leesmodus, waarbij je eveneens rechts in de adresbalk op het boekicoon klikt om deze te activeren. Gebruik je een andere browser, dan kun je kiezen voor een dienst of extensie. Je hebt onder andere de keuze uit Evernote Clearly, Pocket, iReader of Readability, die allemaal voor Google Chrome en andere browsers beschikbaar zijn. Het eenvoudigste om snel mee aan de slag te gaan, is Readability, dat je kunt downloaden vanaf de site: https://www.readability.com/apps. Klik bij Readability for Chrome op Install Now en klik op Extensie toevoegen. Als je nu een artikel opent in Google Chrome, klik je op het Readability-icoon en daarna op Read Now.

Readability heeft een aantal handige functies, maar de belangrijkste is het leesbaarder maken van een artikel op het web.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Internet

Tags: Pdf, Printen, Web, Lezen, readability, longread